Αφού άφησαν τη χώρα χωρίς φάρμακα, οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Υγείας σχεδιάζουν τώρα να αυξήσουν τις τιμές τους... Ούτε λίγο ούτε πολύ, το μάρμαρο θα το πληρώσει ο πολίτης, που σήμερα τραβάει έναν Γολγοθά για να βρει ένα απλό σιρόπι ή ένα απλό αντιβιοτικό. Στη σύσκεψη που είχε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Δευτέρας με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, απ’ όπου εξήγγειλε μέτρα-ασπιρίνες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Υγείας αποφάσισε «εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας που μίλησαν στην ΑΥΓΗ, αυτό σημαίνει αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, απλώς ανακοινώθηκε πιο… ευγενικά!
Ο στόχος πίσω από αυτή την απόφαση είναι να ανακοπούν οι παράλληλες εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές γίνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό διότι οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλότερες στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Επομένως, οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες επιλέγουν να προμηθεύουν τα φαρμακεία άλλων χωρών για να έχουν κέρδος, με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Με την αύξηση των τιμών επιχειρείται να μην υπάρχει κίνητρο στις παράλληλες εξαγωγές και τα φάρμακα να μένουν στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτό θα επιβαρύνει τον πολίτη, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλης ακρίβειας και πληθωρισμού. Σήμερα ο ασθενής αναζητά φάρμακο και μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο δήμο ή και νομό για να το βρει. Αν αυξηθούν οι τιμές, ενδεχομένως να βρει το φάρμακο, αλλά θα είναι πιο ακριβό.
Βέβαια, λύση υπάρχει και είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε σκευάσματα που είναι σε συστηματική έλλειψη, ο real time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ, η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας, η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα. Αλλά αυτές οι λύσεις δεν βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς δεν εξυπηρετούν τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά της.
Επιβεβαιώνει η Γκάγκα
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Μίνα Γκάγκα έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσε: «Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι αν αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι πολίτες, καθώς δεν θα καλυφθεί το σύνολο της διαφοράς από την Πολιτεία.
Μετακύλιση ευθυνών
Ο Θ. Πλεύρης, πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα για οποιαδήποτε κρίση, συνέχισε να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα με κύριο επιχείρημα την αναγωγή σε «παγκόσμιο πρόβλημα». «Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία» σημείωσε ο Θ. Πλεύρης σε ανακοίνωσή του ωραιοποιώντας την πραγματικότητα.
Μάλιστα, έστρεψε τα πυρά του κατά του Ανδρέα Ξανθού με αφορμή την κριτική που του ασκεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα» δήλωσε. Επίσης, σε μια κίνηση επικοινωνιακού σόου και επιχειρώντας να απομακρύνει τις ευθύνες από το ελληνικό περιβάλλον, ο υπουργός Υγείας έστειλε επιστολή στην επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας την παρέμβασή της.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Θ. Πλεύρης δεν είχε διστάσει να στραφεί ακόμη και κατά γιατρών και γονιών...
Aντώνης Ραυτόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου