2.1.23

Ο Παντσέρι έγραψε την ομιλία του Καταριανού υπουργού στην Ευρωβουλή...


Πώς πήρε τα χρήματα...
Νέες αποκαλύψεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας σημερινό δημοσίευμα της βελγικής Le Soir αναφορικά με το σκάνδαλο Qatar Gate που κλυδωνίζει την Ευρώπη. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις 14 Νοεμβρίου 2022 έξω από την αίθουσα 3G-3 επικρατούσε ασυνήθιστη αναταραχή και πολυκοσμία.

Ήταν λίγες μέρες πριν αρχίσει... το Μουντιάλ του Κατάρ και όλοι είχαν σπεύσει προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Ali ben Samikh Al-Marri, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Al-Marri έδωσε μία  καλοστημένη «παράσταση» σε... σκηνοθεσία Παντσέρι.

Όπως υποστηρίζει η βελγική εφημερίδα στην ίδια αίθουσα είχαν δώσει το παρών πρόσωπα που αργότερα θα βρίσκονταν στη δίνη του σκανδάλου του Qatar Gate. Ο λόγος για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι (πρώην βοηθό του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι), τον Μαρκ Ταραμπέλα (ευρωβουλευτή του S&D), τον Αντρέα Κοτσολίνο (ευρωβουλευτή του S&D) και τη Μαρία Αρένα (πρόεδρο της συνάντησης). Από την πλευρά του ο Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση. 


Ο Παντσέρι σχεδίαζε από τις 10 Οκτωβρίου την ομιλία Α-Μάρρι

Σύμφωνα με την Le Soir από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Αντώνιο Παντσέτρι συζήτησαν μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε.

Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher's, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Al-Marri και του Boudjellal B..

Τις λίγες μέρες που πέρασαν στις Βρυξέλλες, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρί Αρένα και Χάνα Νιούμαν, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στην το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Την καθορισμένη ημέρα και ώρα λοιπόν, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher's. Δεν γνωρίζουν φυσικά ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Στο λόμπι, τους συνοδεύει γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τους ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Μαζί τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα. Στην κρεβατοκάμαρα του δωματίου δεν υπήρχαν κάμερες μιας απαιτείται διακριτικότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Τζιόρτζι είπε ότι «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν.

Ακολούθως η πρότασή του ήταν να συναντηθούν και να οργανώσουν μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί ο υπουργός για αυτήν την ομιλία στη ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Με τον όρο «προετοιμασία», εννοώ να του εξηγήσω την ευρωπαϊκή άποψη και να τον συμβουλεύσω πώς να αντιδράσει». Ο Τζιόρτζι βρισκόταν εκεί «για να κάνει τη μετάφραση», όπως είπε στους ανακριτές, αφού ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής δεν μιλάει αγγλικά.

Σύμφωνα με τους ανακριτές η συνάντηση θα διαρκέσει μιάμιση ώρα. Στις 7:21 μ.μ., ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι έφυγαν από την πολυτελή σουίτα, με «μια πιο χοντρή τσάντα από αυτή που είχαν κατά την άφιξή τους», σύμφωνα με τους ανακριτές.

Έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου, ο υπουργός Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται να εμφανιστεί στο διάσημο δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα. Είναι 4 μ.μ. «Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ησυχάσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να κάτσετε τις θέσεις σας». Η Μαρία Αρένα ανοίγει τη συνεδρίαση.

Επί σχεδόν δύο ώρες, αναλύεται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με συμμετέχοντες τον υπουργό του Κατάρ και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, της οποίας μέλος είναι ο Λούκα Βισεντίνι, κατηγορούμενος για την υπόθεση και στενός συνεργάτης του Παντσέρι.

Ο Αλ Μαρρί στην ομιλία του αναφέρεται σε πρωτόγνωρες μεταρρυθμίσεις, σε συνεχή διάλογο, σε κατηγορίες για ρατσισμό. Ωστόσο ούτε ο ίδιος ούτε και η ομάδα του είναι εκείνοι που έγραψαν την ομιλία. Ο ιθύνων νους ήταν σλυμφωνα με τις ακροάσεις της αστυνομίας, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.  Ακίνητος μέσα σε ένα δωμάτιο, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ακούει με θρησκευτική ευλάβεια μια ομιλία που ο ίδιος έχει αναλάβει να μεταφράσει στα αγγλικά, όπως λέει στους ερευνητές.

Ακολούθως ο Καταριανός υπουργός  καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, «το πιο δύσκολο κομμάτι», σύμφωνα με τον  Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ωστόσο και εδώ υπάρχει ο έλεγχος του Παντσέρι. Όπως δήλωσε ο Τζιόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής  χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του για να μεθοδεύσει και αυτό το κομμάτι της ακρόασης. «Σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου ο υπουργός του Κατάρ να οδηγηθεί σε έναν γνωστό δρόμο», είπε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Σε ποιον θα απευθυνόταν ο Παντσέρι; Στη βουλευτή του S&D, Αλεσάντρα Μορέτι, «ίσως και στον κ. Κοτσολίνο». Η Μορέτι, η οποία φέρεται να έχει επικεντρωθεί στα δικαιώματα LGBTQI+ στο Κατάρ, αρνείται ότι «έλαβε ποτέ καμία οδηγία από τον Παντσέρι σχετικά με την ακρόαση του υπουργού. Όσο για τον Τζιόρτζι, δεδομένου του ρόλου του ως ειδικού στα ανθρώπινα δικαιώματα, μας ενημέρωσε για την κατάσταση των δικαιωμάων των εργαζομένων».

Στο ακροατήριο υπήρχαν αρκετοί, πολύ επικριτικοί ευρωβουλευτές, όπως ο Πέτερ βαν Ντάλεν (EPP), ο Μιγκέλ Ουρμπάν (The Left) και η Λάρα Γουόλτερς (S&D). Ο Αντρέα Κοτσολίνο (S&D) επίσης μέτρησε τα λόγια του. Σε μια σκληρή ομιλία, κάλεσε το Κατάρ να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τους μετανάστες εργάτες, προτού επισημάνει την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμμετάσχει περισσότερο;», διερωτήθηκε ο Κοτσολίνο.

Τα μηνύματα που αντάλλασαν Τζόρτζι  - Παντσέρι

Λίγο πιο πέρα, το τηλέφωνο του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθού πλέον του Αντρέα Κοτσολίνο, χτυπά. Ανταλλάσσει μηνύματα με τον Αντόνιο Πάντσερι. Για τι μιλούσαν; «Ίσως ο κ. Κοτσολίνο να μην ακολούθησε τις συστάσεις του κ. Παντσέρι. Ο Laurent Kennes, δικηγόρος του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, υπενθυμίζει ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πελάτης του κρατείται», «θα μιλήσει μόνο για τα στοιχεία ενός φακέλου με τις δικαστικές αρχές και όχι για παράλληλες έρευνες». «Είναι επίσης σκανδαλώδες ότι τα στοιχεία της έρευνας έχουν διαρρεύσει στον Τύπο», συμπληρώνει ο δικηγόρος.

Στη μέση της συνάντησης, ο Τζιόρτζι απαντά στο τηλέφωνο ψιθυρίζοντας. Η κλήση παρακολουθείται από τους ανακριτές. Είναι και πάλι ο Παντσέρι. Ο Τζόρτι τον ρωτά: «Πρέπει να παρέμβει ο Μαρκ Ταραμπέλα, που δεν έχει προγραμματιστεί να κάνει ερωτήσει; Δεν χωράει αμφιβολία, πρέπει να πάτε». Από απόσταση, ο μαέστρος αυτής της συνεδρίασης προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει, ήρεμα: «Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία».

Τα «συγχαρητήρια» του Παντσέρι

Επτά λεπτά αργότερα, η επιθυμία του Παντσέρι γίνεται διαταγή. «Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω», αρχίζει, πολύ ειλικρινά, ο Μαρκ Ταραμπέλα. «Αλλά ακούγοντας τους συναδέλφους, μου έρχεται μια σκέψη. «Στη συνέχεια, ο Βέλγος ευρωβουλευτής επικρίνει, ήρεμα, όπως ήταν αναμενόμενο, την υποκρισία των συναδέλφων του, που δεν είχαν τους ίδιους ενδοιασμούς σε προηγούμενες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, σε μια ομιλία που επανέρχεται συνεχώς στο εμιράτο. Στις τάξεις των επικριτών, υπάρχουν αντιδράσεις. Ο δικηγόρος του Μαρκ Ταραμπέλα, Maxim Töller, «επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει καμία μομφή για τον πελάτη του και ότι ο Ταραμπέλα είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει λογοδοτήσει στις Αρχές, αν και τα τελευταία δημσοιεύματα κάνουν λόγο για κατεπείγουσα άρση της ασυλίας του (μαζί με τον Αντρέα Κοτσολίνο).

Μετά το καθοριστικό λεπτό της ρυθμιστικής παρέμβασης του Ταραμπέλα, η Μαρί Αρένα διέκοψε τον συνάδελφό της και πήρε τον λόγο, «επιτρέποντας στον εαυτό της ως πρόεδρος να κάνει ερώτηση στον υπουργό. Είπατε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Κατάρ δεν σεβάστηκαν τους κανόνες που θεσπίστηκαν στο Κατάρ», ενώ ο Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί δεν το ανέφερε κατά την ομιλία του. «Μπορείτε να τους αναφέρετε; Θα ήταν ενδιαφέρον να αναφέρουμε ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει το Κατάρ».

Μετά τη συνάντηση, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι της τηλεφωνεί και τη συγχαίρει για την παρέμβασή της. Η κυρία Αρένα δεν θυμάται αυτό το τηλεφώνημα, αλλά, σημειώνει, απαντώντας σε ερωτήσεις της Le Soir, ότι «αυτή η ακρόαση ήταν μια διαφανής και άβολη άσκηση για τις αρχές του Κατάρ παρουσία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σκληρών κοινοβουλευτικών συναδέλφων. «Και έτσι», καταλήγει, «προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη με αυτή την ακρόαση, η οποία είχε το σθένος να δώσει σε όλους την ευκαιρία να εκφραστούν».

Το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου, ικανοποιημένος είναι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Ωστόσο η μόνη ανησυχία του είναι ότι ο Μαρκ Ταραμπέλα είχε μια συζήτηση με τον Minky Worden, εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο τέλος της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.