27.1.23

Ποια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να στείλει βόμβες διασποράς στην Ουκρανία;...


Στα ψιλά πέρασε η είδηση από το Γαλλικό Πρακτορείο πως μια χώρα της Ε.Ε. ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία τα άκρως επικίνδυνα και απαγορευμένα πυρομαχικά, όμως το θέμα φαίνεται πως είναι υπαρκτό και τα ερωτήματα αρκετά.

Την ώρα που... το αιματοκύλισμα συνεχίζεται στα πεδία των μαχών και η Ρωσία δείχνει να έχει πάρει το πάνω χέρι στο μέτωπο του Ντονμπάς, η Ουκρανία αναμένεται βοήθεια σε τεθωρακισμένα από Γερμανία και ΗΠΑ, ενώ, πλέον, πιέζει για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων.

Χθες έγινε γνωστό ότι αξιωματούχος ευρωπαϊκής χώρας δήλωσε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνησή του έχει συμφωνήσει να στείλει βόμβες διασποράς στις δυνάμεις του Κιέβου και πως είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για να δώσει το πράσινο φως. Το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τέτοια όπλα, όμως η χώρα έχει αρνηθεί στο παρελθόν την παραγωγή και χρήση τους.


Ποιες είναι όμως οι έξι χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες του Όσλο; Πρόκειται για την Εσθονία, την Φινλανδία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, κράτη, δηλαδή, που, εκτός από τη χώρα μας, συνορεύουν είτε με την Ουκρανία είτε με τη Ρωσία. Σε διεθνές επίπεδο τις Συμφωνίες έχουν υπογράψει 110 από τα 193 κράτη. 

Οι Συμφωνίες του Όσλο που υπογράφηκαν το 2008 απαγορεύουν τη χρήση, παραγωγή και μεταφορά (άμεση ή έμμεση) τέτοιων όπλων.  Ουσιαστικά, ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπά πιο αποτελεσματικά μεγαλύτερους και διάσπαρτους στόχους, όμως οι απώλειες σε αμάχους θα μπορούσαν να είναι τρομακτικές.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, έχει εκφράσει ανησυχία ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς στον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου είκοσι ημέρες αμερικανικό δημοσίευμα ανέφερε ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει συμφωνήσει να παρέχει βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, κάτι που ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, διέψευσε κατηγορηματικά.
Ένα άλλο δημοσίευμα, σε φιλοουκρανικό μέσο, πάντως, κατονομάζει την Εσθονία ως τη χώρα που θέλει να οπλίσει τις δυνάμεις του Κιέβου με αυτά τα επικίνδυνα πυρομαχικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Κίεβο έχει ζητήσει τη συνδρομή από την Εσθονία, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χάνο Πέβκουρ φέρεται να έχει επιβεβαιώσει την πρόθεση του Ταλίν.

«Η Εσθονία έχει αποφασίσει να προσφέρει στην Ουκρανία τα όπλα αυτά. Δεν το θεωρώ αναγκαίο να μιλήσω για τις συμφωνίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας και της Ουκρανίας. Εάν δώσουμε πυρομαχικά διασποράς δεν βλέπω κανένα πρόβλημα γιατί και οι δύο πλευρές τα χρησιμοποιούν ήδη» φέρεται να δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας.

Το πάρτι συνεχίζεται

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ανακοινώσεις κρατών που αποστέλλουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στον απόηχο των αποφάσεων για αποστολή γερμανικών Leopard και αμερικανικών Abrams.

Σήμερα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον 60 άρματα μάχης πέρα από τα 14 άρματα Leopard 2.  Η Βαρσοβία, η οποία έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, πίεσε έντονα τη Γερμανία να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν επίσης, αίτημα στο οποίο το Βερολίνο συμφώνησε την Τετάρτη.

«Η Πολωνία έστειλε πρώτη 250 άρματα μάχης πριν από μισό χρόνο ή ακόμα και περισσότερα έπειτα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο CTV News.

Σήμερα, ο Πολωνός υφυπουργός Άμυνας Μάρτσιν Ότσεπα είπε στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF FM ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να φτάσουν τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Νορβηγία δήλωσε επίσης ότι θα στείλει Leopards, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή να τα παράσχει.

Παράλληλα, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση για μη στρατιωτική βοήθεια και την παροχή πυραύλων, μυδραλιοβόλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

«Πρόκειται κυρίως για αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιαρματικούς πυραύλους, μυδραλιοβόλα, χειροβομβίδες και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό που επιτρέπουν στην Ουκρανία να συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ σε συνέντευξη Τύπου.

Αντίθετα το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να παράσχει άρματα μάχης, όπως ζητούσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ντεντοντέ εξήγησε πως δεν υπάρχουν πλέον άρματα μάχης στις αποθήκες υλικού που διαθέτει το υπουργείο Άμυνας. Πωλήθηκαν πριν από μια δεκαριά χρόνια.

Η νέα βοήθεια του υπουργείου Άμυνας αποτιμήθηκε στα 93,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βελγικής βοήθειας σχεδόν στα 228 εκατομμύρια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022. Παρουσιάστηκε ως μια συνεισφορά ώστε ο ουκρανικός στρατός να μπορέσει να "ανασχέσει μια νέα επίθεση του ρωσικού στρατού τις ερχόμενες εβδομάδες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: