21.1.23

Νυν και πρώην στο κυνήγι του σταυρού...



Κυριακή κοντή γιορτή, λένε στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις εκλογές. Και αντί να ερμηνεύουν τους χρησμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα «παιχνίδια» για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους προχωρούν με γοργά βήματα τη δική τους προετοιμασία, οργανωτική και προγραμματική.

Επιχειρώντας μάλιστα να διακωμωδήσει τις συχνές εσχάτως σιβυλλικές αναφορές του πρωθυπουργού και... προκειμένου να αναδείξει το μέγεθος των αδιεξόδων για την κοινωνία, ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε ειρωνικά ότι «δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το πότε θα πάει ο κ. Μητσοτάκης στο βουνό, αλλά να μην πάρουμε εμείς τα βουνά μέχρι τις εκλογές, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά».

Στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκινούν τον προεκλογικό αγώνα από μια αφετηρία δημοσκοπικά λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι θα επιθυμούσαν. Το Qatargate και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή προκάλεσε μια μάλλον αναμενόμενη κάμψη στα ποσοστά. Αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι θα είναι πρόσκαιρη και η ζημιά δεν θα αποβεί ανεπανόρθωτη. «Η αντίδρασή μας ήταν ακαριαία, εμείς ούτε καθυστερήσαμε ούτε προστατεύσαμε, όπως άλλοι με τους ανιψιούς και τους κολλητούς», τονίζουν μέσω της «Εφ.Συν.» συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συγκρίνοντας τη στάση τους με την εκείνη της Ν.Δ. (Γρηγόρης Δημητριάδης, ΕΥΠ, υποκλοπές) και του ΣΥΡΙΖΑ (τηλεοπτικές άδειες, Ειδικό Δικαστήριο, Νίκος Παππάς) σε ανάλογες περιπτώσεις σκανδάλων.


Ο δικομματισμός

Ενα δεύτερο θέμα που τους προβληματίζει είναι η κορύφωση της πόλωσης ανάμεσα στους φορείς του δικομματισμού, η οποία θα αυξάνεται όσο πλησιάζει το άνοιγμα της κάλπης. Σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πίεση προς το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει ποια όχθη θα ακολουθήσει μετεκλογικά, η κατάσταση θα γίνεται δυσκολότερη. Η απάντηση στις απόπειρες διεμβολισμού, εκ δεξιών και εξ αριστερών, δεν είναι άλλη από την επιθετική απόρριψή τους σε μια λογική σκληρού διμέτωπου αγώνα και την ταυτόχρονη ανάδειξη της διαφορετικής φιλοσοφίας της Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν είμαστε στην ίδια όχθη της Ιστορίας, ούτε με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Η όχθη της δικής μας Ιστορίας είναι η συνέπεια, η πρόοδος και η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και τον ελληνικό λαό», ήταν το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη από την Κατερίνη. Πιο αναλυτικά, στην κυβέρνηση καταλόγισε μεταξύ άλλων τις παρακολουθήσεις, τον έλεγχο της ΕΥΠ, τις απευθείας αναθέσεις και την αδιαφάνεια, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση θύμισε «το τανγκό με τον Καμμένο, τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας, τον διχασμό στην κοινωνία και τη φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης».

Αναφορές, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που κλείνει την πόρτα και στους δύο διεκδικητές της εξουσίας και ζητά από τους πολίτες την ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να επιβάλει τους όρους του και να βάλει τη σοσιαλδημοκρατική πινελιά του σε μια κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα στο τιμόνι. Εξάλλου, οι σχέσεις με τη Ν.Δ. βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένουν παγωμένες, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη άγρια κόντρα με τον Παύλο Πολάκη. «Αξιόπιστος λόγος, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, δυνατά και αξιόμαχα ψηφοδέλτια», είναι το τρίπτυχο του Νίκου Ανδρουλάκη. «Εφόσον το τηρήσουμε και προχωρήσουμε με ενότητα, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», είναι η πρόβλεψή του, όπως τη μεταφέρουν στενοί του συνεργάτες.

Επειτα από μερικές εβδομάδες αναβολής εξαιτίας της νέας απογραφής που έφερε ανακατατάξεις στην κατανομή των εδρών πανελλαδικά, το προσεχές Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων σε όλη τη χώρα, τα ονόματα των οποίων έγραψε η «Εφ.Συν.» την περασμένη εβδομάδα.

Οι «αντίπαλοι»

Εστιάζοντας σήμερα στις πιο σκληρές και ενδιαφέρουσες μάχες των πράσινων ψηφοδελτίων, ξεχωρίζουμε στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών τον αγώνα που θα δώσουν ο νυν βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, οι πρώην Μιλένα Αποστολάκη και Κατερίνα Μπατζελή, καθώς και οι Πάνος Βλάχος, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Εφη Χαλάτση. Μεγάλος αναμένεται ο ανταγωνισμός και στον Νότιο Τομέα ανάμεσα στους Τόνια Αντωνίου, Στέφανο Ξεκαλάκη, Παύλο Χρηστίδη, ενώ για ένα καλό πλασάρισμα θα προσπαθήσει η Αναστασία Σιμητροπούλου. Η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Καρχιμάκης θα κονταροχτυπηθούν για την έδρα στον Δυτικό Τομέα.

Στην Α΄ Αθηνών, ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης θα ανταγωνιστεί με τον Παύλο Γερουλάνο και τους Δημήτρη Οικονόμου και Ρωξάνη Μπέη από τη νεότερη γενιά στελεχών. Στην Ανατολική Αττική κατεβαίνει ο νεαρός πρώην γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης με «αντιπάλους» τους Γιάννη Σμέρο, Μιλτιάδη Νεκτάριο, Παντελή Ασπραδάκη, Βάσια Αναστασίου κ.ά. Ανηφορίζοντας στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Καστανίδης θα διεκδικήσει να παραμείνει βουλευτής, ο Γιάννης Μαγκριώτης στο ίδιο ψηφοδέλτιο θέλει να γυρίσει στα βουλευτικά έδρανα, ενώ στο κυνήγι του σταυρού ρίχνονται οι Αντώνης Σαουλίδης και Πένυ Δαλαμπούρα. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, η θεωρητικά πιο δυνατή τριάδα αποτελείται από τους Γιώργο Αρβανιτίδη, Θανάση Γλαβίνα και Κωνσταντίνα Αδάμου. Ντέρμπι γιατρών προβλέπεται στο Κιλκίς ανάμεσα στον νυν βουλευτή Γιώργο Φραγγίδη και τον Στέφανο Παραστατίδη, γιο του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Παραστατίδη.

Για την επανάκαμψη στο Κοινοβούλιο θα αγωνιστούν οι Γιώργος Πεταλωτής στη Ροδόπη, Μιχάλης Τζελέπης στις Σέρρες, Πάρις Κουκουλόπουλος στην Κοζάνη, Φραγκίσκος Παρασύρης στο Ηράκλειο, Γιώργος Νικητιάδης στα Δωδεκάνησα και Νίκος Τσώνης στη Φθιώτιδα. Φαβορί για την επανεκλογή τους λογίζονται οι Μιχάλης Κατρίνης στην Ηλεία και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην Αρκαδία, ενώ χωρίς σταυρό εκλέγεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Αχαΐα.

Η Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του βενιζελικού πρώην υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου, θα πάρει το βάπτισμα της υποψήφιας στη Λακωνία και στη Λάρισα ο γιος του σημιτικού πρώην βουλευτή Εκτορα Νασιώκα, Ακης, απέναντι στη σημερινή γραμματέα της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη. Στην Αρτα, που όμως έγινε διεδρική, θα είναι υποψήφιοι ο νυν βουλευτής Χρήστος Γκόκας και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας, ενώ στα Ιωάννινα ο πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος θα παλέψει με τον οικονομολόγο Σωτήρη Ζαρπαλά. Τέλος, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος θα ανταγωνιστεί στην Αιτωλοακαρνανία την αυτοδιοικητική Χριστίνα Σταρακά.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: