18.1.23

Ούτε μια συγγνώμη...


Οι πρώτες μέρες του 2023 σημαδεύτηκαν από ένα γεγονός που δυσκολεύεσαι να βρεις λέξεις ακόμα και να το σχολιάσεις. Από μια απώλεια που συγκλονίζει. 

Οχι μόνο γιατί ένα παιδί, 6 μόλις χρόνων, έχασε τη ζωή του, αλλά και για όσα συνέβησαν μέχρι ο μικρός Θωμάς από τα Γρεβενά να αφήσει στην εντατική του Νοσοκομείου του... Ρίου την τελευταία του πνοή. Στην Ελλάδα λοιπόν του 2023, όπου κατά την κυβέρνηση όλα βαίνουν καλώς, ένα παιδάκι παθαίνει ανακοπή στο σπίτι του στα Γρεβενά.

Μεταφέρεται στο νοσοκομείο, διασωληνώνεται και ξεκινάει η αναζήτηση για κρεβάτι σε ΜΕΘ, το οποίο δυστυχώς δεν βρίσκεται πουθενά στη δυτική Μακεδονία αλλά ούτε και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 

Ετσι, αποφασίζεται η μεταφορά του με ασθενοφόρο όχημα και όχι με αεροδιακομιδή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, παρότι το κοντινότερο νοσοκομείο με ΜΕΘ Παίδων ήταν το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, ωστόσο και οι 8 παιδιατρικές του κλίνες ήταν κατειλημμένες. 

Και η ατυχία του Θωμά συνεχίζεται, αφού, κατά τη μεταφορά του, χαλάει το ασθενοφόρο και οι 3,5 καθοριστικές ώρες για τη ζωή του από Γρεβενά έως Ρίο γίνονται τέσσερις.

Και όμως, μετά τον θάνατο του παιδιού, που κανονικά θα έπρεπε να βγει με δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας μάς ενημέρωσε ότι ο Θωμάς δεν χάθηκε λόγω έλλειψης ΜΕΘ· «η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη», είπε. 

Καμία απάντηση δεν έδωσε σε όσα κατήγγειλε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), καμία συγγνώμη στους γονείς του, καμία ανάληψη ευθύνης για τη «γύμνια» και την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Το συγκλονιστικότερο όλων είναι, όμως, ότι μετά απ’ όλα αυτά οι γονείς του παιδιού, μέσα στον σπαραγμό και την οδύνη τους, είχαν τη δύναμη να δωρίσουν τα όργανά του, χαρίζοντας ζωή σε άλλα επτά παιδιά. Μια βαθιά υπόκλιση σε αυτούς τους ανθρώπους, οργή και ντροπή για όλα τα υπόλοιπα...

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: