28.1.23

Τους ρωτούσαν για τις υποκλοπές...


...και απαντούσαν για τον… Καλογρίτσα...


Τι θα πρέπει να κρατήσουμε από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης;

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν απολύτως αναμενόμενο. Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να έχει απώλειες η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία σε ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Παραμονές εκλογών δε, οι... διαρροές είναι αδύνατες. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να σταθούμε στην ψηφοφορία.

Η στάση της ΝΔ

Εκεί που θα πρέπει να σταθούμε κατ’ αρχάς είναι στάση της ΝΔ. Ήταν εντυπωσιακό ότι σε όλο το τριήμερο η κυβερνητική πλειοψηφία (με προεξάρχοντα τον Μητσοτάκη) δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση στα πελώρια ερωτήματα που τίθενται μετά τις αποδείξεις της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές σε βάρος κορυφαίων αξιωματούχων.

Δεν πήραμε την παραμικρή πληροφορία για τους λόγους των υποκλοπών, την αιτιολόγηση της διάρκειάς τους, τα πρόσωπα που έδωσαν τις εντολές για τις παγιδεύσεις. Το μόνο που είπε ο πρωθυπουργός ήταν ότι επρόκειτο για νόμιμες επισυνδέσεις καθώς και ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, είναι λίγο-πολύ άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν σταμάτησε να αναφέρεται ξανά και ξανά στην υπόθεση Καλογρίτσα/Παππά, τη μικρή Μαρία του Έβρου, το Μάτι, το κλείσιμο των τραπεζών του 2015. Το να αναδεικνύεις αυτά που θεωρείς ότι είναι αδύναμα στοιχεία του αντιπάλου σου αντί να δίνεις εξηγήσεις για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεσαι, ενδέχεται να αποτελεί επικοινωνιακά αποτελεσματική τακτική -τουλάχιστον ως ένα βαθμό.

Ωστόσο, η σιωπή της ΝΔ για την ταμπακιέρα των υποκλοπών συνιστά έμμεση ομολογία ενοχής. Όποιoς έχει πειστικές απαντήσεις δεν επιχειρεί να αλλάξει τη συζήτηση. Δείχνει επίσης και μια αλαζονική περιφρόνηση των κορυφαίων δημοκρατικών διαδικασιών -κάτι που δεν εκπλήσσει βέβαια.

Οι εκλογές

Κατά τα φαινόμενα, η στάση της ΝΔ στη Βουλή προοιωνίζεται την εκλογική τακτική της. Μια τακτική στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται το επιχείρημα του «μικρότερου κακού». Στην ουσία η Νέα Δημοκρατία δεν λέει ότι τα έχει πάει καλά ως κυβέρνηση, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάει χειρότερα.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας κατάφερε να δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που προώθησε περαιτέρω τις υποκλοπές στην προεκλογική ατζέντα. Όσο πιο ψηλά κρατιέται το σκάνδαλο των υποκλοπών, τόσο πιο μεγάλη ζημιά θα προκαλείται στη Νέα Δημοκρατία.

Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι πώς θα απαντήσει στη νεοδημοκρατική στρατηγική του «μικρότερου κακού». Η απάντηση περνάει τόσο από την αποτελεσματική διαχείριση των δύσκολων ζητημάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ (με προεξάρχουσα την υπόθεση Καλογρίτσα), όσο και από την πρόταξη μιας πειστικής πρότασης διακυβέρνησης που θα θεωρηθεί καλύτερη από αυτή της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ

Από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μια μείζονα κοινοβουλευτική διαδικασία, όσο καλά και να τα πάνε στελέχη όπως ο Κατρίνης και ο Καστανίδης. Το βασικό πρόβλημά όμως της Χαριλάου Τρικούπη αυτή τη στιγμή είναι ότι αντί να πρωταγωνιστεί στο ζήτημα των υποκλοπών, δημιουργεί την αίσθηση ότι κάνει πίσω.

Τις τελευταίες μέρες ο Βαγγέλης Βενιζέλος μοιάζει να είναι αυτός από το χώρο του «Κέντρου» που έχει πάρει πάνω του την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις υποκλοπές. Ωστόσο, σε όλες τις μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταγράφει διψήφιο ποσοστό, κάτι που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την εκλογική μάχη.

ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη συζήτηση στη Βουλή για να περιφρουρήσουν τα εκλογικά ακροατήριά τους εν όψει μιας διπλής εκλογικής μάχης που ενδέχεται να οδηγήσει σε σκληρή πόλωση. Γενικά οι αρχηγοί των τριών κομμάτων είπαν αυτά που περίμεναν να ακούσουν οι ψηφοφόροι τους.

Το επίπεδο

Τέλος, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας επιβεβαίωσε τη βαθιά κρίση που διέρχεται η «μεγάλη πολιτική». Δεν ξέρω αν πρόκειται για τη χειρότερη Βουλή της Μεταπολίτευσης, όπως γράφτηκε.

Παρακολουθώντας όμως την τριήμερη συζήτηση πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για υψηλό επίπεδο των βουλευτών ως προς την πολιτικοποίηση, την πραγματική μόρφωση, τη ρητορική ικανότητα, το ήθος. Η γενική εικόνα ήταν θλιβερή, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον...

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.