Εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων ξεκινά αύριο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος να κάνουν λόγο για μια στην «τιμωρητική» διαδικασία, για μια προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ατομικής πρωτοβουλίας, με προώθηση της «αυθεντίας» των στελεχών και για καθιέρωση αυστηρής ιεραρχίας (Βλ. Αιτία πολέμου η αξιολόγηση)...
Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιχείρησε, για ακόμα μία φορά, να κάνει το μαύρο - άσπρο υποστηρίζοντας πως η αξιολόγηση έχει βελτιωτικό χαρακτήρα και πως υπουργείο και εκπαιδευτικοί έχουν κοινό στόχο: «οι εκπαιδευτικοί μας να βελτιώνονται, να προοδεύουν και να προσφέρουν διαρκώς περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους».
Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως «για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, ξεκινά οριζοντίως η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ένα κομβικό εργαλείο βελτίωσης των εκπαιδευτικών μας, των εφοδίων που προσφέρουμε στα παιδιά μας, της εκπαίδευσης συνολικά».
Σε ερώτηση σχετικά με τις διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας η υπουργός ισχυρίστηκε ότι αρχικά υπήρξαν επιφυλάξεις αλλά με την πάροδο του χρόνου «ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι θετικά διακείμενοι». Μάλιστα, είπε προκλητικά πως το υπουργεί «άκουσε τους προβληματισμούς τους - π.χ. ζήτησαν, εύλογα, να μην αξιολογούνται από έναν μόνο αξιολογητή για λόγους αμεροληψίας, για αυτό και προβλέψαμε τρεις-, ενώ παράλληλα λάβαμε όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας».
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι για τις περιπτώσεις που τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται το εκπαιδευτικό έργο και ο εν λόγω εκπαιδευτικός λαμβάνει επιπλέον μόρια τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για την επιλογή του σε θέση ευθύνης, ενώ όπου η απόδοση κριθεί μη ικανοποιητική, προβλέπεται... υποχρεωτική επιμόρφωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου