Οι νέες, δυνατές υποψηφιότητες τόσο από Ν.Δ. όσο και από ΣΥΡΙΖΑ και η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ να σηματοδοτήσει στη συγκεκριμένη... εκλογική περιφέρεια τη δυναμική επάνοδό του στο προσκήνιο με αξιόλογη αύξηση του εκλογικού ποσοστού του, καθιστούν τη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιφέρειες της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Είναι άξιο αναφοράς ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 επέλεξαν να κρατήσουν έδρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών είναι μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που προέκυψαν από τη διάσπαση, το 2018, της χαώδους Β΄ Αθήνας. Στα όριά της περιλαμβάνονται οι δήμοι Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου. Η περιφέρεια εξέλεξε στις πρώτες εκλογές που έγιναν με τον νέο «χάρτη» της Αττικής, το 2019, 11 βουλευτές. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της απογραφής του 2021, θα είναι στις προσεχείς εκλογές ενισχυμένη κατά μία έδρα.Εκλογές – Δυτικός Τομέας Αθηνών: Διατήρηση των κεκτημένων ΣΥΡΙΖΑ ή ανατροπή Ν.Δ.-1
Η περιφέρεια συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά που προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκλογική μάχη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττήθηκε στις εκλογές του 2019, αλλά στον Δυτικό Τομέα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε πρώτο με ποσοστό 38,6% και εξέλεξε τέσσερις βουλευτές, έναντι τριών της Ν.Δ., που έλαβε ποσοστό 29,69%.
Η επιπλέον έδρα αυξάνει τον ανταγωνισμό, καθώς όλοι βλέπουν μια ευκαιρία να ενισχύσουν την εκπροσώπησή τους, ενώ κορυφώνεται το ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων. Η Ν.Δ., που παραδοσιακά στη Δυτική Αττική εμφανίζεται πιο αδύναμη σε σχέση με τη συνολική εικόνα, θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό της και να πάρει την επιπλέον έδρα. Ο κ. Μητσοτάκης, στις προηγούμενες εκλογές επέλεξε να είναι ο Δυτικός Τομέας μία από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες είχε τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, μιλώντας σε νομαρχιακή συνέλευση της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στο Ιλιον, όπου είχε πει ότι «μπορεί σήμερα να είναι πρόεδρος της Ν.Δ. και με τη δική σας ψήφο, αλλά στην καρδιά μου θα είμαι πάντα βουλευτής Β΄ Αθηνών, της Δυτικής Αθήνας». Ασφαλώς η επιλογή του δεν ήταν άσχετη με την εικόνα υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περιφέρεια και την επιδίωξη να ενισχυθεί η προοπτική ενός καλύτερου εκλογικού αποτελέσματος για τη Ν.Δ.
Στον Δυτικό Τομέα εξελέγησαν με το κυβερνών κόμμα οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος και σε σταυρούς ακολουθούσε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Για τις επόμενες εκλογές ο ανταγωνισμός των υποψηφίων αναμένεται σκληρός, καθώς στην περιφέρεια έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Ν.Δ. οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα. Τόσο οι νυν βουλευτές όσο και οι νέοι υποψήφιοι έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος ώστε να διεκδικηθεί με αξιώσεις η επιπλέον έδρα και να αυξηθεί η προοπτική εκλογής τους στην επόμενη Βουλή.
Συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού διαμορφώνονται και για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στα ήδη «βαριά» ονόματα που εκλέγονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, προστίθενται νέες, ιδιαίτερα ισχυρές υποψηφιότητες. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στη Βουλή εκπροσωπώντας τον Δυτικό Τομέα οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής κέρδισε την έδρα από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο στο Εκλογοδικείο ύστερα από επανακαταμέτρηση των ψήφων. Στην αρχική καταμέτρηση ο κ. Παπαχριστόπουλος προηγείτο με 6 ψήφους και κατέλαβε την έδρα, η οποία τελικά δόθηκε στον κ. Κουρουμπλή τον Δεκέμβριο του 2020, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές.
Στον Δυτικό Τομέα θα είναι υποψήφιες στις προσεχείς εκλογές η Εφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου, δύο πολύ ισχυρές υποψηφιότητες που αλλάζουν τα δεδομένα, ενώ ενδιαφέρον έχει και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός για το ποια θα λάβει περισσότερους σταυρούς. Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και περιμένουν με αγωνία όλοι οι υποψήφιοι, είναι τι θα πράξει ο Γιάννης Δραγασάκης. Εάν δηλαδή θα τοποθετηθεί τιμητικά σε μια από τις τελευταίες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή εάν παραμείνει στον Δυτικό Τομέα, οπότε ο ανταγωνισμός για μια θέση στην επόμενη Βουλή θα είναι αμείλικτος.
Το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές εξέλεξε τη Νάντια Γιαννακοπούλου σε αυτή την περιφέρεια, λαμβάνοντας ποσοστό 6%, σημαντικά πιο χαμηλό από το 8,1% που έλαβε στην Επικράτεια. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Β΄ Αθήνας και η Δυτική Αττική ειδικότερα ήταν προνομιακός χώρος για το κόμμα την εποχή της ισχύος του. Ετσι, είναι ευνόητη η επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη να δει τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στην περιφέρεια αυτή, να «επανασυνδεθεί» το κόμμα με την εκλογική βάση του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ισχυρή υποψηφιότητα είναι αυτή του Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ το κόμμα ενισχύει το ψηφοδέλτιό του με τον «τηλεοπτικό» απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., Θανάση Κατερινόπουλο.
Και για το ΚΚΕ ο Δυτικός Τομέας είναι σημαντική περιφέρεια λόγω των ιδιαίτερων πληθυσμιακών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών της. Το κόμμα στις εκλογές του 2019 ήταν τρίτο στην περιφέρεια αυτή, με ποσοστό 8,65%, σημαντικά πάνω από το 5,3% της Επικράτειας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που είχε επιλέξει την έδρα στις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά δεν θα είναι υποψήφιος εδώ. Το 2019 σε σταυρούς προηγήθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης.
Στον Δυτικό Τομέα εξελέγησαν, επίσης, το 2019 η Μαρία Αθανασίου της Ελληνικής Λύσης και ο Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ25...
Δώρα Αντωνίου
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου