3.1.23

«Επιτελικά» παιχνίδια με την ψήφο των αποδήμων...


Προφανώς δεν είναι σύμπτωση ότι ανά διαστήματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετά, εν είδει είτε επικοινωνιακής φωτοβολίδας είτε σωσιβίου από τα πολιτικά της αδιέξοδα, τα περί κατάργησης περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων εξωτερικού. Μάλιστα εμφανίζει πάντα σαν εμπόδιο για να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους οι εκτός επικρατείας εκλογείς τις αυστηρές προϋποθέσεις για... εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. 

Εγινε ακόμη και με κατάθεση τροπολογιών που δεν «πέρασε» στη Βουλή την άνοιξη του 2021, όταν είχε φουντώσει η φημολογία για πρόωρες εκλογές. Τώρα που πλησιάζει έτσι κι αλλιώς η ώρα για τις εθνικές κάλπες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη βρίσκει μία ακόμη ευκαιρία για αντιπολιτευτικό πολιτικό καιροσκοπισμό, ώστε να απολογηθεί προς το δεξιό ακροατήριό του και τα λόμπι των ομογενών κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τη συναινετική τακτική – απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών για να ισχύσει νόμος για την ψήφο εξωτερικού. 

Παράλληλα, όμως, προεκλογικά η ΝΔ δίνει βορά στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, ως τα άκρα του δεξιού φάσματος, τα κόμματα της Αριστεράς που είχαν αναδείξει την ανάγκη να υπάρχουν δικλίδες ώστε η ψήφος εξωτερικού να μη γίνει έρμαιο κυβερνητικών εκλογομαγειρεμάτων.

Αντιστρέφει την ευθύνη

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ επένδυσε στο να χτίσει προφίλ δήθεν εχθρικών προς τους ομογενείς κομμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, φτυαρίζοντας τόνους ψευδεπίγραφης βεβαιότητας περί εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού που περιμένουν εναγωνίως να αποκτήσουν δυνατότητα ψήφου από τον τόπο κατοικία τους στο εξωτερικό και με σπουδή θα σπεύσουν να την αξιοποιήσουν. 

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτε για να ενημερώσει οργανωμένα και συστηματικά όπως έπρεπε τους εκτός Ελλάδας εκλογείς και απέτυχε να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις, κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επέβαλαν όρους που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού και ουσιαστικά ξεδιπλώνει το πολιτικό blame game μεταστρέφοντας την ευθύνη. Ταυτόχρονα προσπαθεί να φρενάρει τις κατηγορίες που τη χτυπούν από τα ακροδεξιά της.

Τώρα η ΝΔ θέλει να πριονίσει την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς. Προβάλλει, λόγω μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων εξωτερικού, ως αρνητική εξέλιξη ότι μπορεί με λίγες ψήφους να εκλεγούν οι τρεις βουλευτές στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται βάσει της νομοθεσίας από τους αποδήμους. Τίθεται κατά τις «γαλάζιες» διαρροές και ζήτημα ανισοτιμίας αν εκλεγούν απόδημοι βουλευτές με πολύ χαμηλότερο μέτρο εκλογής σε σχέση με τους βουλευτές των άλλων εκλογικών περιφερειών. Ολα αυτά ακούγονται σαν ειρωνεία ανακατεμένη με κυνισμό – το επισήμαναν ήδη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης– από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ρίχνει στα τάρταρα την ισοτιμία της ψήφου έχοντας επιλέξει αντί της απλής αναλογικής το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που δίνει πριμ σαράντα εδρών στο πρώτο κόμμα.

Μικρή συμμετοχή

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Βορίδη στον Αnt1 για τον μικρό αριθμό αιτήσεων Ελλήνων εκλογέων για άσκηση εκλογικού δικαιώματος από τη χώρα διαμονής θεωρήθηκαν από αναλυτές ως προανάκρουσμα αλλαγών στον νόμο περί ψήφου εξωτερικού. Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαγάγει γύρο επαφών με τα επιτελεία των άλλων κομμάτων για να επανεξεταστούν διατάξεις, με δεδομένο ότι για να αλλάξει ο νόμος χρειάζονται 200 ψήφοι.

Μέχρι τώρα έχουν κάνει αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους γύρω στους 3.500 Ελληνες του εξωτερικού και από αυτούς δικαίωμα άσκησης εκλογικού δικαιώματος έχουν γύρω στους 2.700. Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι τον περασμένο Ιούλιο το Documento είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά στοιχεία της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών που έδειχναν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2022 οι αιτήσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού δεν ξεπερνούσαν τις 2.567, εκ των οποίων είχαν εγκριθεί 1.965. Εξι μήνες από τότε μικρή αύξηση υπήρξε στις αιτήσεις.

Ασυνάρτητη νομοθέτηση

Πάντως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με κοινή δήλωσή τους οι Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και ο Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισήμαναν ότι τρία χρόνια η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να εφαρμόσει τον νόμο. 

Μάλιστα ανέφεραν δηκτικά ότι «τελικά δεν έκαναν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους 800.000 Ελληνες και Ελληνίδες απόδημοι, όπως έγραφε σε πρωτοσέλιδά του ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της εποχής, με βάση τις τότε κυβερνητικές διαρροές – εκτιμήσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ κατά τα τρία χρόνια της κυβερνητικής της θητείας έχει νομοθετήσει τρεις φορές για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και Ελληνίδων κατοίκων του εξωτερικού. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό είναι ενδεικτικό «της κακής, ασυνάρτητης και πρόχειρης νομοθέτησης που διατρέχει το σύνολο σχεδόν του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρότασή του –στη βάση και του πορίσματος της επιτροπής του 2018 με επικεφαλής τον Κώστα Πουλάκη και τη συμμετοχή συνταγματολόγων– για την καθιέρωση γενικευμένου και χωρίς προϋποθέσεις δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού σε τέσσερις παγκόσμιες περιφέρειες (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και υπόλοιπος κόσμος) με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κατά τα πρότυπα χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Νωρίτερα είχε εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που τόνισε ότι «η κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή». Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη σημείωσε ότι «αντί να επιφέρει βελτίωση, η ΝΔ θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη»...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.