7.1.23

Ζημιές από τον σεισμό στη Λέσβο...


Σειρά μετασεισμών...

 Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα τη Λέσβο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη το νησί, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματίες. 

Ζημιές προκλήθηκαν σε... σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος, μια εκκλησία στο χωριό Στύψη και κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο. Η τοπική ιστοσελίδα Στο Νησί μεταδίδει ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 20 οικίες.  

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σημείωσε ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα» και ότι η «Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση».


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και το εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 08:40, εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επτά χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Μανταμάδου στην περιοχή του Λεπετύμνου της βόρειας Λέσβου, πολύ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου.

Το μπαράζ δονήσεων αποτελεί μία ένδειξη εκτόνωσης του φαινομένου, σύμφωνα με τον καθηγητή Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο ίδιος έκανε λόγο για γνωστό, πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, που ξεκινά από το νότιο τμήμα του νησιού και τελειώνει στο βόρειο. 

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή για την ακραία, όπως τόνισε, περίπτωση να συμβεί μεγαλύτερος σεισμός λόγω του βεβαρυμένου ιστορικού στο παρελθόν -το 1983 το χτύπημα του εγκέλαδου προκάλεσε το θάνατο 300 ανθρώπων-.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως τα τέσσερα σεισμικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων προκύπτουν από ανεξάρτητα γεοτεκτονικά καθεστώτα με αποτέλεσμα να μην καθεστώς διέγερσης στη χώρα.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Και ο ίδιος συνέστησε «λίγο προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: