Η κόντρα με αφορμή τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου σχετικά με την αναρμοδιότητα της... ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για το αν παρακολουθούνται για λόγους ασφαλείας φούντωσε και μεταξύ Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε πολύ υψηλούς τόνους, ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης. Δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα».
Ο Γιάννης Οικονόμου στρέφοντας τα βέλη του προς τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε πως «ο κ. Ανδρουλάκης, προτού επικαλεστεί τους θεσμούς και βασικές αρχές της δημοκρατίας μας, όφειλε ως πολιτικός αρχηγός να γνωρίζει επακριβώς και σε βάθος το Σύνταγμα, πράγμα που δεν φαίνεται από το περιεχόμενο και το πνεύμα της δήλωσής του, στο οποίο ταυτίζει τη Δικαιοσύνη με την κυβέρνηση.
Ο κ. Ανδρουλάκης, πίσω από τα βαρύγδουπα λόγια, ομολογεί ότι θέλει μια Δικαιοσύνη à la carte, μια Δικαιοσύνη που θα κινείται με βάση τις δικές του απόψεις και πολιτικές επιδιώξεις».
Παράλληλα, συνεχίστηκε και η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη σκληρή γραμμή που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει στο γραφείο του. «Εχουμε την απροκάλυπτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως μη όφειλε, κάνοντας μία γνωμοδότηση η οποία μεταξύ άλλων δεν μπορεί να παραγάγει και κανένα αποτέλεσμα», τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως η παρέμβαση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού τον κατέστησε μέρος της προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως γίνεται μια προσπάθεια παρότρυνσης σε ανυπακοή στους νόμους, με τον Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο στον ΑΝΤ1 για θεατρινισμούς και «τραμπισμό α λα γκρέκα»: «Είμαστε με τη Δικαιοσύνη και με τους θεσμούς. Κάποιοι άλλοι αναζητούν ταυτότητα μέσα από την τοξικότητα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υιοθετούμε διαδόσεις, ατεκμηρίωτες καταγγελίες, συκοφαντίες ρυπαρών δικτύων».
Η προεκλογική περίοδος ευνοεί τις «πολιτικές θύελλες», με την Κουμουνδούρου να ετοιμάζεται να φέρει το θέμα και στη Βουλή. Κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να βρεθεί ενώπιόν της ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος. Θεωρούν πως τα 2/5 που απαιτούνται σε ψήφους θα βρεθούν, καθώς όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις η αντιπολίτευση θα συμφωνήσει. Ακόμη μια διαδικασία στο Κοινοβούλιο αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για σύγκρουση και αφορά τον ορισμό νέων μελών της ΑΔΑΕ από τη διάσκεψη των προέδρων, με το θέμα πάντως να μην αναμένεται να συζητηθεί ούτε στη σημερινή της συνεδρίαση ούτε, πιθανότατα, σε εκείνη της προσεχούς Πέμπτης.
Ο κ. Βενιζέλος
Σε παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στην ανάγκη σεβασμού των ορίων της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εκφράζει την ελπίδα πως «με την ικανότητα αντίστασης στις προσβολές της εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που διαθέτει ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα βρει τη βούληση και το θάρρος να επανεξετάσει τη γνωμοδότηση»...
Αντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου