5.1.23

Στη μέγγενη της Διεύθυνσης Εποπτείας ΜΜΕ του Μαξίμου...


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος για την ίδρυση και τη λειτουργία των μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, με βάση τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ καθορίζει τους όρους διανομής της κρατικής διαφήμισης και... κάθε άλλης κρατικής επιδότησης ή ενίσχυσης για τις εφημερίδες, τα περιφερειακά Μέσα και το διαδίκτυο.

Η συμφωνία εκδοτών και δημοσιογράφων στον ν. 5005/2022 (ΦΕΚ 236/Α/21-12-2022) θέτει υπό την άμεση εποπτεία των υπηρεσιών του Μαξίμου όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. 

Το σύνολο του Τύπου είναι υποχρεωμένο να καταθέτει όλα τα στοιχεία και κάθε μεταβολή σε μετοχικό κεφάλαιο ή στο καταστατικό στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της προεδρίας της κυβέρνησης, δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχων μέσω των στοιχείων που τηρούνται στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, όμως, ο νόμος καθιερώνει τους επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις Τύπου με κλιμάκια υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καθώς και τον έλεγχο διασταύρωσης των στοιχείων. 

Εκτός λοιπόν από τα συνεργεία της εφορίας που έστελναν οι κυβερνήσεις σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, όταν δεν άρεσαν στις κυβερνήσεις αυτά που δημοσιεύονταν, τώρα θεσμοθετήθηκε ο επιτόπου έλεγχος του Μαξίμου, με ποινή τη διαγραφή από τα μητρώα διανομής κρατικής διαφήμισης και επιχορηγήσεων!...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: