11.1.23

Τι ακολουθεί μετά το “ελάτε να με συλλάβετε”...


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε και στο παρελθόν δείξει τις προθέσεις του σε σχέση με τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών... Με τη γνωμοδότησή του και ιδιαίτερα με τις απειλές του για ποινικές κυρώσεις και φυλάκιση προς την ΑΔΑΕ και τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναζητά τα στοιχεία των παρακολουθήσεων έβαλε ένα ακόμη αυτογκόλ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου επί του ερωτήματος της εταιρείας cosmote για τους ελέγχους της ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης του απορρήτου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κεραυνός ήταν οι νέες προληπτικές απειλές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού σε βάρος άλλων δικαστικών λειτουργών που εξασφαλίζουν την προστασία του Συντάγματος.

Σε πολλούς θύμισαν τις απειλές που εκτοξεύονταν για το θέμα του απορρήτου κατά την πρόοιμη φάση του σκανδάλου των παρακολιυθήσεων προς τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ για το το ζήτημα του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για την Κουμουνδούρου η γνωμοδότηση Ντογιάκου που χαρακτηρίζεται διακομματικά και από όλο το νομικό κόσμο παράνομη και αντισυνταγματική  δεν είναι παρά η επισφράγιση και με δικαστική βούλα της προσπάθειας πλήρους συγκάλυψης του σκανδάλου που ως ηθικό αυτουργό της έχει τον ίδιο τον προϊστάμενο της ΕΥΠ, τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το σκοτάδι πρέπει να διατηρηθεί όσο περισσότερο γίνεται πάνω από τις παρακολουθήσεις τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και αυτή η αίσθηση έως και βεβαιότητα διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα . Ο κ. Τσίπρας όχι τυχαία άλλωστε θύμισε στον εισαγγελέα του ΑΠ ότι όταν τον επισκέφτηκε στις 5 Δεκεμβρίου του έδειξε σαφώς που μπορεί να ψάξει την αλήθεια, αλλά εκείνος όπως έχει αποδειχτεί εδώ και πέντε μήνες δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα επι της ουσίας.

Ο κ. Ντογιάκος λοιπόν αντί να διεξάγει ο ίδιος ελέγχους εμφανίζεται ως προϊστάμενος της δικαιοσύνης να αυτός που εμποδίζει εκείνους τους δικαστικούς που θέλουν να κάνουν τους ελέγχους.

Σε κάθε περίπτωση η έννοια του συνταγματικού πραξικοπήματος εκκινεί για το ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός ότι συστηματικά με πρώτο διδάξαντα τον κ. Γεραπετρίτη από τη νομική ερμηνεία του Συντάγματος και από τη συνταγματική ερμηνεία των νόμων ως οφείλουν η εκτελεστική και δικαστική εξουσία.

Την παρατήρηση επανέλαβε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τη σημείωση ότι «οι αρμοδιότητες ανεξάρτητης αρχής δεν υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο κανενός». Και ο κ. Ντογιάκος γνώριζε πολύ καλά αυτή η γνωμοδότησή του δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.

Βαθιά απομόνωση
Πολλοί στη ΝΔ από το απόγευμα της Τρίτης μιλούσαν για «δώρο στον Τσίπρα» κάτι που αποδείχτηκε από τις συνολικές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.

Και την παρατήρηση ότι «ο κ. Ντογιάκος αντί να κάνει ελέγχους τους εμποδίζει» την έκανε εμμέσως και η Όλγα Κεφαλογιάννη στο ATTICA tv λέγοντας ότι «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται» και δίνοντας έτσι και τον τόνο της δυσφορίας που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη για τους χειρισμούς συνολικά στην υπόθεση των υποκλοπών.

Σε κάθε περίπτωση το μανιφέστο του Αλέξη Τσίπρα με τη μνημειώδη δήλωσή του ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας προκαλώντας τον εισαγγελέα του ΑΠ να τον συλλάβει στο γραφείο του δεν είναι και «θεατρική» αντίδραση, όπως διατείνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν και πρωτοφανής ως αντίδραση για πρώην πρωθυπουργό στην ουσία της περιγράφει τα επόμενα βήματα του κ. Τσίπρα. Σε συνδυασμό και με την αντίδραση του ίδιου του αποδέκτη των απειλών του κ. Ράμμου της ΑΔΑΕ για σύλληψή του αν συνεχίσει τους ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους – εκεί οπου βρίσκεται η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις – τότε κανείς δεν πρέπει να αποκλείει και έναν συνταγματικό «ακτιβισμό» με συνέχιση των ελέγχων.

Πέρα από τις προσφυγές στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα που προαναγγέλλουν οι θιγόμενοι μεταξύ αυτών ο Γιώργος Κύρτσος και ο Στέλιος Κούλογλου οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και από στο εσωτερικό.

Αίσθηση προκάλεσε η παρατήρηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη προς τον κ. Ντογιάκο ο οποίος έγραψε λιτά και δηκτικά:

«Υπενθυμίζω στον γνωμοδοτούντα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι η ΑΔΑΕ δικαιούται να ελέγχει αυτεπαγγέλτως εγκαταστάσεις και αρχεία παρόχων και ΕΥΠ (άρθρο 6 ν.3115) και υποχρεούται να ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για θέματα άρσης του απορρήτου ( άρθρο 8 ν.5002)».
Και αυτό που περιγράφει ο κ. Καστανίδης ήταν αυτό ακριβώς που ζητά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την ΑΔΑΕ. Να πάρει στα χέρια όπως εκ του συντάγματος ορίζεται το φάκελο με όλες τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: