Από τη μία, αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, με την 33χρονη να αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ανθρωποκτονίας ενώ παράλληλα απολογείται για τους θανάτους των άλλων δύο θυγατέρων της, της Μαλένας και της Ιριδας. Πρόκειται... ουσιαστικά για τη δεύτερη φάση της πολύκροτης υπόθεσης με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς όλα δείχνουν ότι αλλάζει άρδην η υπερασπιστική τακτική της με την πρόσληψη του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πισπιρίγκου θα υποστηρίξει ότι είναι αθώα και τα τρία παιδιά της πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια λόγω ενός σπάνιου αυτοάνοσου νοσήματος που έχουν η ίδια και η οικογένειά της και προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια υπερασπιστική γραμμή που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών, το πόρισμα Καρακούκη - Καλόγρηα για τις συνθήκες θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας, ακόμη και την αναμφισβήτητη διαπίστωση του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκου Ράικου για την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας κεταμίνης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας που οδήγησε στον θάνατό της.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υπεράσπιση της 33χρονης θα ζητήσει αναβολή της δίκης και συνένωση των δύο υποθέσεων. Δηλαδή του θανάτου της Τζωρτζίνας και των άλλων δύο παιδιών της. Για τη δεύτερη μάλιστα υπόθεση θα καταθέσει την Τετάρτη υπόμνημα 100 σελίδων μέσα στο οποίο θα υπάρχουν γνωματεύσεις οκτώ ιατροδικαστών και ενός ειδικού γιατρού από τη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, η οικογένεια της προφυλακισμένης Ρούλας Πισπιρίγκου έχει πουλήσει τα πάντα και έχει εξαφανιστεί από την Πάτρα βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Αχαΐας. Η κατηγορούμενη έχει χάσει σχεδόν 30 κιλά και συνεχίζει να διαβιοί στην απομόνωση έχοντας διαφορετικά ωράρια προαυλισμού και επισκεπτηρίου από τις άλλες συγκρατούμενες. Μόνο την προφυλακισμένη μητέρα της 12χρονης μαθήτριας από τον Κολωνό που βίαζε και εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος συναντά και έχει μια τυπική επαφή μαζί της. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πισπιρίγκου θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του πρώην συζύγου της Μάνου Δασκαλάκη.
Η δίκη και η Βενεζουέλα
Οταν τον περασμένο Νοέμβριο ορίστηκε να ξεκινήσει η δίκη της Πισπιρίγκου στις 9 Ιανουαρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η... Βενεζουέλα θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Και αυτό γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η δίκη να αναβληθεί για μετά τις εκλογές, λόγω ενός εφετείου που αφορά μια υπόθεση από τη Λατινική Αμερική.
Οπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κούγιας, «είναι διαδικαστικά αδύνατο διότι από διακοπή εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών υπόθεση κατηγορούμενου επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα όπου οι μάρτυρες κατηγορίας είναι από τη Λατινική Αμερική, έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα γι’ αυτό τον σκοπό και είναι αδύνατο η δίκη να μη γίνει. Ηδη έχει αναβληθεί μία φορά και είχε δημιουργηθεί τεράστιο θέμα με τη μετάβαση από τη Βενεζουέλα και την επιστροφή των μαρτύρων και επειδή είναι σοβαρός ο κατηγορούμενος η δίκη πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Την ίδια ημέρα, τη Δευτέρα, στη διπλανή αίθουσα της κυρίας Πισπιρίγκου έχω άλλο ένα μεικτό ορκωτό δικαστήριο όπου κατηγορείται κάποιος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, την Τρίτη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου εκδικάζεται η υπόθεση της εξαφανίσεως του νεαρού Βαζακόπουλου όπου είμαι υποστήριξη της κατηγορίας για την οικογένεια του θύματος».
Για τον λόγο αυτό ο κ. Κούγιας κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη υπόμνημα στη γραμματεία των δικαστηρίων που εξηγεί γιατί η υπόθεση πρέπει να αναβληθεί για μετά τον Απρίλιο, καθώς μέχρι τότε θα συμμετέχει σε περισσότερες από 30 βαριές ποινικές υποθέσεις. Επιπροσθέτως, η θεραπεία για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο κορυφαίος Ελληνας ποινικολόγος επιβάλλει καθημερινή ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία κατά τις απογευματινές ώρες την οποία έκανε ακόμη και κατά την περίοδο των εορτών. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει το δικαστήριο για την έναρξη ή όχι της δίκης.
Η Πισπιρίγκου θα εμμείνει στον ισχυρισμό ότι δεν ευθύνεται για τους θανάτους των παιδιών της, παρά τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος της. Το βασικό σημείο που θα προσπαθήσει να αντικρούσει είναι το επιστημονικό κομμάτι. Δηλαδή θα ισχυριστεί, όπως και στην απολογία της, ότι την κεταμίνη δεν τη χορήγησε η ίδια, αλλά οι γιατροί.
Μάλιστα, θα παρουσιάσει στοιχεία που λένε ότι χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα σε ανύποπτο χρόνο κατά τη διάρκεια της πολύμηνης νοσηλείας της τόσο στα νοσοκομεία της Πάτρας όσο και της Αθήνας. Βέβαια, και τον περασμένο Μάιο η ίδια υποστήριξε ότι και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στο Ωνάσειο οι γιατροί χορήγησαν στο κοριτσάκι κεταμίνη, κάτι όμως που δεν αναφέρεται στον ιατρικό φάκελό της.
Το ερώτημα είναι αν η πλευρά της κατηγορούμενης κατάφερε να βρει νέα στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό προκειμένου να συσχετίσει δύο διαφορετικά γεγονότα. Δηλαδή τη χορήγηση κεταμίνης επτά μήνες πριν από τον θάνατό της με την τεράστια ποσότητα που βρέθηκε στον οργανισμό της τον περασμένο Ιανουάριο και τελικά την οδήγησε στον θάνατο.
Η απολογία των 100 σελίδων
Και μπορεί η αυριανή έναρξη της δίκης να είναι στον αέρα, όμως είναι σίγουρο ότι η Πισπιρίγκου την Τετάρτη θα περάσει την πόρτα της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί για τους θανάτους των άλλων δύο κορών της, Μαλένας και Ιριδας. Για αυτή την υπόθεση η 33χρονη μαζί με τον δικηγόρο της ετοίμασε απολογητικό υπόμνημα 100 σελίδων.
Οπως εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Κούγιας, στόχος είναι «η αντίκρουση όλων των ιατροδικαστικών γνωμοδοτήσεων, δηλαδή παθολογοανατομικών και ιατροδικαστικών, των Καρακούκη - Καλόγρηα - Ευτυχιάδη και των υπολοίπων με μία διαφορά: αυτοί που τις αντικρούουν, ειδικά αυτές τις επιστημονικές προσεγγίσεις, είναι ιατροδικαστές εν ενεργεία. Η κυρία κατηγορουμένη στην υπόθεση της Μαλένας και της Ιριδος έχει υπερασπιστικό μανδύα, τεράστιο, οκτώ εν ενεργεία ιατροδικαστών οι οποίοι υπηρετούν σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη. Ολοι τους είναι κατηγορηματικοί μαζί με την κυρία Δημακοπούλου, που δεν είναι τακτική ιατροδικαστής αλλά ιατροδικαστής καριέρας και είχε γνωμοδοτήσει στην υπόθεση του ψευτογιατρού. Υπάρχει επίσης η γνωμοδότηση ενός ειδικού γιατρού από τη Γερμανία».
Αξίζει να επισημανθεί ότι για τους δύο θανάτους είχε εκδοθεί πόρισμα που το συνυπογράφουν ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο διακεκριμένος ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας. «Συμπερασματικά για τον θάνατο της Μαρίας-Ελένης τόσο κατά τον νεκροψιακό-νεκροτομικό έλεγχο όσο και από τις δύο παθολογοανατομικές εξετάσεις από δύο διαφορετικούς παθολογοανατόμους αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου», αποφαίνονται οι δύο επιστήμονες και στις επόμενες γραμμές επισημαίνουν: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διά αποκλεισμού διάγνωση, η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και οδηγεί τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι’ αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών».
Για την 6 μηνών Ιριδα, δε, αναφέρουν: «Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτουν κακώσεις κατά τον στοματικό βλεννογόνο - άνω χείλος του στόματος, αριστερά της μεσότητας, ενώ δίνεται η εντύπωση δύο εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα. Οι ως άνω κακώσεις παρέχουν χαρακτήρες αιμορραγικής διήθησης, δηλαδή είναι εν ζωή γενόμενες κακώσεις. [...] Το πανάκι που μας απεστάλη και έχει βρεθεί στην κούνια του βρέφους έφερε ευμεγέθεις κηλίδες βιολογικού υλικού, απεστάλη για ανάλυση DNA, έφερε κηλίδες αίματος, ενώ διαπιστώθηκε και η παρουσία σιέλου. Η παρουσία ικανής ποσότητας συνδέεται ευθέως με το ανευρεθέν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος και συνηγορεί υπέρ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό. […] Με βάση τη μεθοδολογία, κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου - στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)».
Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθεί να αποδείξει η πλευρά Πισπιρίγκου είναι ότι το συγκεκριμένο πόρισμα δεν είναι σωστό, οι θάνατοι των δυο κοριτσιών δεν είναι ασφυκτικοί, αλλά συνέπεια των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν: η μεν 6 μηνών Ιρις εκ γενετής με την καρδιά της, η δε 3,5 ετών Μαλένα με το συκώτι της, καθώς η κατηγορούμενη μητέρα θα υποστηρίξει ότι έπασχε από κίρρωση του ήπατος.
Συνολικά, η υπερασπιστική τακτική της Πισπιρίγκου θα στηρίζεται στο ότι η ίδια και οι γονείς της πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία επηρέασαν και τα παιδιά της προκαλώντας σε αυτά σοβαρά προβλήματα υγείας. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί σε κανέναν από τους ιατρικούς φακέλους των τριών κοριτσιών.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου