12.1.23

Σενάριο των… καλοκαιρινών εκλογών...


Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που έρχονται από την πραγματική οικονομία, ο νέος γύρος ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και η νέα τροπή που έχει πάρει το... σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τον πολιτικό σεισμό που πυροδότησε η γνωμοδότηση Ντογιάκου φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει εκ νέου σκέψεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ροκανίσει» τον χρόνο, ψάχνοντας μία «ουδέτερη» και σίγουρα λιγότερο φορτισμένη πολιτική συγκυρία. Παρότι δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι με το οποίο είχαν γραφτεί οι διαρροές περί εκλογών είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου, όλα δείχνουν ότι τα νέα δεδομένα πυροδοτούν σοβαρό προβληματισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μάλιστα, φαίνεται πως αυτός ο προβληματισμός έχει αναλυθεί και συζητηθεί στον -πολύ- κλειστό πρωθυπουργικό πυρήνα, που γενικώς απαρτίζεται από στελέχη τα οποία ουδέποτε αρέσκονταν στον εκλογικό τζόγο, στα ρίσκα και στις πολιτικές «περιπέτειες».

Αχαρτογράφητα νερά

Ως απόρροια του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο Μαξίμου θα πρέπει να ιδωθεί η επιχείρηση συνεργατών του πρωθυπουργού να «μετριάσουν» και να φρενάρουν, έστω κατόπιν εορτής, την προεξόφληση ότι θα έχουμε πρώτες εκλογές είτε την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, είτε στις 2 του ίδιου μήνα. Άλλωστε, πλέον ο Απρίλιος δεν είναι μακριά και, αν διαπιστώσει κανείς πόσο πολωμένο είναι το πολιτικό σκηνικό, είναι σαφές ότι μία τέτοια απόφαση ενέχει ρίσκα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταρχάς, αν η καθυστερημένη έλευση του χειμώνα σημάνει και την εξίσου καθυστερημένη «αναχώρησή» του, τότε αυτό σημαίνει πως τον Απρίλιο οι πολίτες είτε θα ανάβουν ακόμη καλοριφέρ είτε θα… ξεπαγιάζουν στα σπίτια τους μην έχοντας την δυνατότητα να κάνουν διαφορετικά. Συν τοις άλλοις, ακόμη κι αν έχει τελειώσει ο χειμώνας, οι μνήμες από το ξεπάγιασμα ή από τους βαρείς λογαριασμούς θέρμανσης θα είναι νωπές. Και οι τσέπες ακόμη άδειες.

Πέραν αυτού, το νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αρχίσει να δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο Μαξίμου. Καίτοι οι χονδρέμποροι και τα σούπερ μάρκετ είχαν προϊδεάσει την κυβέρνηση ότι μετά τις Γιορτές θα τελείωνε η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, το νέο κύμα αυξήσεων είναι σοβαρό και θα πυροδοτήσει χωρίς αμφιβολία νέο κύμα κοινωνικής αγανάκτησης.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να κρύβει… δυσάρεστες εκπλήξεις για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει την οργή σύσσωμου του νομικού κόσμου και τις σκληρές αντιδράσεις όλων των κομμάτων, την ώρα που η ΑΔΑΕ ήδη ελέγχει τα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας -και, άρα, επίκεινται νέες αποκαλύψεις.

Με τις Πανελλήνιες στη μέση

Με αυτά τα δεδομένα -ή, μάλλον, με αυτές τις δεδομένες… αβεβαιότητες- στο Μαξίμου σκέφτονται πολύ σοβαρά οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε μεταξύ των δύο καλπών να παρεμβληθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Στο σενάριο αυτό, οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 14 ή στις 21 Μαΐου και οι δεύτερες κάλπες την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου ή την πρώτη του Ιουλίου. Όταν, άλλωστε οι νέοι -στους οποίους η ΝΔ υπολείπεται κατά πολύ σε όλες τις μετρήσεις- είτε θα έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους, είτε θα εργάζονται «σεζόν» στους τουριστικούς προορισμούς και θα απόσχουν αναγκαστικά από την κάλπη της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: