14.1.23

Η ΙΑΕΑ αυξάνει την παρουσία της στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις...



Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που ήδη έχει παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, θα στείλει εμπειρογνώμονες εντός των προσεχών ημερών στις άλλες ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και θα τριπλασιάσει τον αριθμό τους. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΙΑΕΑ «σύντομα θα αναπτυχθεί μόνιμα σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνόμπιλ»...

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι θα μεταβεί εκεί την ερχόμενη εβδομάδα για την έναρξη της νέας αυτής αποστολής. 

Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες αποστολές από την αρχή του πολέμου, η απόφαση αυτή «σηματοδοτεί μια μεγάλη επέκταση», υπογραμμίζει η ΙΑΕΑ. Έως σήμερα, μόνο οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου και αποτελούν τακτικά στόχο βομβαρδισμών, δεχόταν προσωπικό του διεθνή οργανισμού (έως τέσσερα άτομα βρίσκονται εκεί από τον Σεπτέμβριο).

Στο εξής, «σχεδόν 11 έως 12 εμπειρογνώμονες θα είναι πάντα παρόντες» στην Ουκρανία για να «παρακολουθούν την κατάσταση, να εξετάζουν τον εξοπλισμό» ή ακόμη και να «παρέχουν τεχνική βοήθεια», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.

Εκτός από τη Ζαπορίζια, οι επιθεωρητές θα αναπτυχθούν στο Ρίβνε, το Χμελνίτσκι, το Πιβντενουκραΐνσκ και το Τσερνόμπιλ, τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπου συνέβη το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια: