21.1.23

Χαϊδεύοντας τους εισοδηματίες...



Η έκρηξη της ακρίβειας έχει φέρει σε τρομακτική θέση τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών. Το κόστος ζωής αποτελεί την κορυφαία πηγή αγωνίας για το 97% (!) των Ελλήνων, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Φυσικά, στον σκληρό πυρήνα αυτής της αγωνίας είναι... η ενεργειακή κρίση, το κόστος του ρεύματος και οι τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, που υποχρεώνουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να κόψει και από τα πιο απαραίτητα.

Οι αυξήσεις σε όλους τους συντελεστές του κόστους ζωής, και ιδιαίτερα στις δαπάνες διαμονής, έχουν λίγο-πολύ τις ίδιες συνιστώσες. Τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά και τις πρώτες ύλες που είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Από το πετρέλαιο και το αέριο μέχρι το στάρι ή τα οικοδομικά υλικά.

Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας του κόστους ζωής που δεν είναι συναρτημένος με την πληθωριστική κρίση. Οι τιμές των ακινήτων. Τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση, οι τιμές ακολουθούν μια συνεχή αυξητική τάση, εδώ και τέσσερα χρόνια.


Μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο με την τελευταία αύξηση των αντικειμενικών τιμών, όσο και με τις ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις και το πάγωμα στον ΦΠΑ στην οικοδομή, που ανακοίνωσε από τους πρώτους μήνες της θητείας της, πυροδότησε έναν νέο κύκλο αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων, προσβλέποντας σε ένα «οικοδομικό Ελντοράντο».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι κατασκευαστές, πολύ πριν ξεσπάσει η πληθωριστική κρίση, επένδυσαν στην προοπτική ανόδου των τιμών κατοικίας. Αν εξαιρέσει κανείς το «φρένο» που έβαλε η πανδημία σε αυτή την τάση, οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και στα ενοίκια συνεχίστηκαν ακατάπαυστα, προκαλώντας συνθήκες στεγαστικής κρίσης σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγαλουπόλεων. Στα όρια οικιστικού διωγμού για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για τους νέους εργαζόμενους.

Σε αυτό το περιβάλλον, δε μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, κατά τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση σχεδιάζει, όχι να βοηθήσει τα νοικοκυριά που ασφυκτιούν με τα δυσβάσταχτα ενοίκια, αλλά να ελαφρύνει από φορολογικό βάρος τους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα τους μεγαλοϊδιοκτήτες-πολυϊδιοκτήτες ακινήτων (βλέπε σελ. 21), που δεν ξέρουν πια τι ζητάνε από τους ενοικιαστές. Και αυτή τη φορά, είναι με τη σωστή πλευρά της κοινωνίας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: