28.1.23

Δες κάτι συμπτώσεις...


Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για μερικές ώρες στη Βουλή, έδωσε μια εξοργιστική και ταυτόχρονα θλιβερή παράσταση από το βήμα, επέλεξε στο δίλημμα ένοχος ή βλαξ να υιοθετήσει τη δεύτερη επιλογή. Τα έδρανα της συμπολίτευσης δονήθηκαν από ενθουσιασμό, αφού μια ανάσα από τις κάλπες καμιά αξιοπρέπεια, ηθική, αρχή ή ευαισθησία δεν... βαραίνει περισσότερο από την προοπτική της καρέκλας και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ακούσαμε για τη μικρή Μαρία, τις σακούλες, το σκάνδαλο Κοσκωτά, την ψηφιοποίηση του κράτους, το Μάτι, τον φράχτη του Έβρου, τον «Μάξιμο Σαράφη», επιθέσεις στον Χρήστο Ράμμο και στην ΑΔΑΕ. Τι δεν ακούσαμε; Κουβέντα για την ταμπακιέρα. Γιατί η ΕΥΠ, την οποία πήρε στην εποπτεία του την ημέρα που παρέλαβε τα κλειδιά του Μαξίμου, παρακολουθούσε, με συνεχείς ανανεώσεις των εντολών για την άρση του απορρήτου με υπογραφή της κυρίας Βλάχου;

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί από το 2019 η κυβέρνησή του έχει υπογράψει 14 δισ. συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα. Ορισμένα εξ αυτών, μάλιστα, χωρίς καν να υπάρχει αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας και άλλα με προφανέστατη υπερκοστολόγηση.

Θα έπρεπε να εξηγήσει, όμως, και τις περίεργες συμπτώσεις. Όπως, για παράδειγμα, την απομάκρυνση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θεόδωρου Λάγιου αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Ραφάλ. Ο οποίος μάλιστα μεταφέρθηκε σε ειδική θέση, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, ως σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα Ευρωπαϊκών Αμυντικών Προμηθειών έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 10.000 ευρώ τον μήνα.

Αλλά και ο διάδοχός του Α. Αλεξόπουλος έγινε στόχος της ΕΥΠ, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πίεζε το Παρίσι να εγκρίνει προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για την άρον-άρον απομάκρυνση του Κ. Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και για τη διατήρηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη θέση του. Μάλλον τυχαία θα είναι η επιλογή των προσώπων. Ίσως πάλι και όχι...

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: