10.1.23

Αόριστες (και προεκλογικές) εξαγγελίες στη διυπουργική...


Και εν τω μεταξύ και στον σύγχρονο πολιτισμό, η κυβέρνηση, τρέχοντας πίσω από γεγονότα που η ίδια προκάλεσε και... προσπαθώντας να χειριστεί επικοινωνιακά τις εντυπώσεις, πραγματοποίησε χθες, ένα 24ωρο πριν από τη σημερινή στάση εργασίας (11.30-14.30) σε όλες τις πρόβες, παραστάσεις, μαθήματα, γυρίσματα και εργαστήρια, καθώς και τη διαμαρτυρία/μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας που έχουν εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων που πλήττονται από το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα, διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θέμα, το ζήτημα της αναβάθμισης και διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού, Ωδεία), καθώς «αναγνωρίζεται ως ένα θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας».

Η συνάντηση πάντως δεν κόμισε κάτι καινούργιο. Αντίθετα, «επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά ότι το Π.Δ. 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο».

Ολα τα υπόλοιπα αφορούσαν μια αόριστη και γενική εξαγγελία «νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο Δημόσιο». Και στην ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση συντεταγμένα θα προχωρήσει τόσο στην αναβάθμιση όσο και στη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών», καθώς και ότι την προετοιμασία του εγχειρήματος θα αναλάβουν «μικτές επιτροπές με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής». 

Ολα αυτά μοιάζουν περισσότερο με προεκλογικές εξαγγελίες και καθόλου με διάθεση λήψης άμεσων μέτρων - όπως θα ήταν καταρχάς η απόσυρση του επίμαχου Π.Δ. Είχαν πάντως την απαραίτητη επικοινωνιακά αξιοποιήσιμη «χροιά» που έδωσε η πολυπληθής παρουσία 16 κυβερνητικών στελεχών εκτός από τον πρωθυπουργό. Συμμετείχαν οι υπουργοί Παιδείας Ν. Κεραμέως, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Εσωτερικών Μ. Βορίδης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος, οι υφυπουργοί Αγγ. Συρίγος, Ν. Γιατρομανωλάκης, Γ. Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, οι γ.γ. Θ. Πετραλιάς, Γ. Βούτσινος, Ελ. Δουνδουλάκη, Β. Χαραλαμπογιάννη, Θ. Κοντογεώργης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλ.Πατέλης και η διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Ι. Λυτρίβη.

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εμπαίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού…» σχολίαζε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, εξηγώντας ότι «ενώ συνεχίζει να διατείνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το καθεστώς πρόσληψης και τις αμοιβές των καλλιτεχνών που εργάζονται στο Δημόσιο, προσπαθεί με πολυπληθείς διυπουργικές συσκέψεις να κάνει damage control και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, και υπόσχεται… παραμονές εκλογών νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες δεν ελήφθησαν τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησής της»...

Nαταλί Χατζηαντωνίου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: