15.1.23

Ο θερμότερος χειμώνας της Ευρώπης και οι άμεσες συνέπειές του...



Θα περίμενε κανείς πως θα είχαμε πλέον μπει για τα καλά στην εποχή των πουλόβερ, των χαμηλών θερμοκρασιών και των κατάλευκων βουνοκορφών. Αντιθέτως, παρότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Ιανουαρίου, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να βιώνουν έναν πρωτοφανή και παρατεταμένο χειμερινό καύσωνα, με εξαιρετικά ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες που έχουν διαρκέσει σχεδόν έναν μήνα και που μόλις ξεκίνησαν να δείχνουν τα πρώτα διστακτικά σημάδια υποχώρησης...

«Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα βιώνουμε ένα σχεδόν ανήκουστο μήνα ζέστης και ηλιοφάνειας, που ονομάζεται επίσης “ψευδής άνοιξη”», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Davide Faranda, Γάλλος κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Pierre-Simon Laplace.

Τέτοια είναι η έκταση και η διάρκεια του φαινομένου, μάλιστα, που δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες σαν τον Davide που μιλούν για «ένα από τα πιο ακραία γεγονότα στην ιστορία της ευρωπαϊκής κλιματολογίας».

Και παρότι η ηλιοφάνεια και οι ευχάριστες θερμοκρασίες μπορεί να φαίνονται ανακουφιστικές για μια Ευρώπη που βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν για τις διαδοχικές συνέπειες που μπορεί να έχει η φετινή «ψευδής άνοιξη» στα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, την αγροτική παραγωγή, καθώς και σε μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.

Επειδή οι βιολογικοί κύκλοι των εντόμων και των ζώων είναι στενά συνδεδεμένοι με την εναλλαγή των εποχών, οι μη φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τον βιότοπό τους. Για παράδειγμα, η μετανάστευση ορισμένων πτηνών μπορεί να καθυστερήσει, οδηγώντας σε αυξημένη πίεση στο περιβάλλον που βρίσκονται, ή γονιμοποιητικά έντομα, όπως οι μέλισσες, ενδέχεται να εμφανιστούν πολύ νωρίς, προτού ανθίσουν τα φυτά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Πρωτοφανείς θερμοκρασίες, άδειες βουνοπλαγιές, ρεκόρ ηλιοφάνειας
Αναμφίβολα ο φετινός χειμερινός καύσωνας έχει χτυπήσει σχεδόν κάθε περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου, ωστόσο έχει υπάρξει ιδιαίτερα αισθητός στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης όπου οι θερμοκρασίες των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου έχουν κυμανθεί από 5 έως 20 βαθμούς πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο.

Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα αισθητό το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς, όταν παράλληλα με την έλευση του νέου χρόνου τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες υποδέχτηκαν τον θερμότερο Ιανουάριο στην ιστορία της κλιματικής καταγραφής.
 
Μερικές από τις θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν, μάλιστα, θεωρούνται ασυνήθιστες ακόμα και για συνθήκες κατακαλόκαιρου. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η θερμοκρασία στην Τσεχία ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου, στην Πολωνία άγγιξε τους 19, και στην Ολλανδία έφτασε τους 17, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να τολμήσουν μια πρωτοχρονιάτικη βουτιά στις παραλίες της Βόρειας Θάλασσας.

Ακόμα και σήμερα, δεκάδες από τα χιονοδρομικά κέντρα που φωλιάζουν στις πλαγιές των Άλπεων, της ψηλότερης οροσειράς που διασχίζει την Ευρώπη, καταφέρνουν να λειτουργούν για τους επίδοξους σκιέρ μονάχα χάρη σε λεπτές λωρίδες τεχνητού χιονιού που έχουν τοποθετηθεί από τους αρμόδιους.

Παρότι λιγότερο ακραία, η «ψευδής άνοιξη» έχει φανερώσει την όψη της και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο Δεκέμβριος του 2022 κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες της τελευταίας δωδεκαετίας, ενώ η αλλαγή του χρόνου έλαβε χώρα την ώρα που ο υδράργυρος βρισκόταν έως και 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου, οι θερμοκρασίες παρέμειναν από 2 έως 4 βαθμούς πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα που υπολογίζονται με βάση τις μετρήσεις της τελευταίας εικοσαετίας. 

Ακόμα πιο ασυνήθιστη είναι και η «γενναιόδωρη» ηλιοφάνεια του φετινού χειμώνα. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τον Δεκέμβριο του 2022 σημειώθηκε ρεκόρ σαρακονταετίας ως προς τις ημέρες ηλιοφάνειας, οι οποίες συνήθως περιορίζονται σε 7 με 8 τους μήνες του χειμώνα, ωστόσο φέτος συνεχίζουν ένα σχεδόν ασταμάτητο σερί. 

Για να διαβασετε περισσότερα, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: