25.1.23

Μετά τη Γερμανία και οι ΗΠΑ στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία...


Οι Ηνωμένες Πολιτείς ενημέρωσαν σήμερα, Τετάρτη, πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 31 από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης της, μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβε η Γερμανία.

Θα αποστείλουν, ειδικότερα, 31 τανκ M1 Abram, ενώ το Βερολονίνο έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει στο Κίεβο τανκ τύπου Leopard 2... 

Η Ουάσινγκτον ήταν επιφυλακτική με την ιδέα της ανάπτυξης των δύσκολων στη συντήρηση αρμάτων Abrams, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει στάση για να πείσει τη Γερμανία να στείλει στην Ουκρανία τα πιο εύχρηστα άρματα μάχης της.
 
Οι δυτικοί σύμμαχοι θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να προετοιμαστεί για μια πιθανή εαρινή αντεπίθεση που θα προσπαθήσει να εκδιώξει τη Ρωσία από τα εδάφη στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας που έχει καταλάβει μετά την εισβολή στη γειτονική χώρα πριν από 11 μήνες.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε την Τετάρτη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και Ρίσι Σουνάκ της Βρετανίας για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη του Κιέβου.

Το Κίεβο ζητούσε εδώ και μήνες δυτικά άρματα μάχης που θα έδιναν στις δυνάμεις του μεγαλύτερη δύναμη πυρός, προστασία και κινητικότητα για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές του μετώπου και ενδεχομένως να ανακτήσουν κατεχόμενα εδάφη.

Με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: