27.1.23

Η ώρα της αλήθειας...


Τι θα πράξουν οι δυο που είχαν διαφωνήσει με τις υποκλοπές...

Προφανώς και κανείς δεν περιμένει ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα δημιουργήσει τριγμούς στο κυβερνών κόμμα.

Έτσι και αλλιώς το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να... διαμηνύσει στους βουλευτές του ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η όλη διαδικασία είχε το νόημα της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς το θέμα των υποκλοπών είναι το μελανό σημείο της κυβέρνησης, ιδιαίτερα την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συνδέσει άμεσα τον πρωθυπουργό με την υπόθεση αυτή.

Όπως σημειώνουν, ωστόσο, πολιτικοί παράγοντες, πέρα από τις θετικές ψήφους που θα πάρει η κυβέρνηση σήμερα το βράδυ, το γεγονός ότι κανείς από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει επί της ουσίας στην υπόθεση των υποκλοπών, καθιστά το θέμα αυτό την «αχίλλειο πτέρνα» του κυβερνώντος κόμματος στην προεκλογική περίοδο.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, με την στάση που επιλέγει να κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι σαν να υπερασπίζεται την υπόθεση των υποκλοπών αντιμετωπίζοντας ακόμα και την όποια κριτική γίνεται από στελέχη της ΝΔ με αλαζονεία και υπεροψία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επικεντρώθηκαν στην υπόθεση Καλογρίτσα, στην Novartis, ακόμα και στην μικρή Μαρία του Έβρου, εκτός από τις υποκλοπές.

Όσο για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είναι ένας από τους έξι που παρακολουθούσε αποδεδειγμένα η ΕΥΠ, αρκέστηκε στο να αναφερθεί στους Κλουζώ που τον παρακολουθούσαν χωρίς, ωστόσο, να κάνει καμία άλλη αναφορά.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να μιλά γενικά και αόριστα για τα «ρυπαρά δίκτυα» μέσα στην ΕΥΠ, ενώ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιοι εμπλέκονται και συνεπώς δεν τους κατονομάζει, αλλά ταυτόχρονα καλεί όποιον θέλει να πιάσει ανάποδα την άκρη του νήματος από τα δημοσιεύματα και να βγάλει συμπεράσματα.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί μέρος «ρυπαρών δικτύων» τον πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα και την αρμόδια για θέματα ΕΥΠ, εισαγγελέα εφετών, Βασιλική Βλάχου.

Φυσικά, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στην υπόθεση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Λαλούση, αν και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει πραγματική οργή για αυτή την εξέλιξη.

Φυσικά, στην σημερινή διαδικασία ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ο Αντ. Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα και αν δεν παραστούν στην ψηφοφορία – ο Αντ. Σαμαρας είναι άρρωστος με ίωση – θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο κατά της πρότασης δυσπιστίας της κυβέρνησης.

Προφανώς, η στάση τους αυτή εγείρει ερωτηματικά από την στιγμή που και οι δύο είχαν ασκήσει σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα των υποκλοπών και την διαχείρισή του.

Και οι δύο είχαν ζητήσει στοιχεία, ενώ είχαν χαρακτηρίζει την υπόθεση αδιανόητη και είχαν κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκτροπή .

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της Βουλής συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα, το ερώτημα είναι αν σήμερα το βράδυ η επιστολική ψήφος θα φτάσει στον προορισμό της...

Πηνελόπη Νάσσου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: