Σε απανωτές συνεντεύξεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (τελευταία την βλέπουμε ή την ακούμε μέρα παρά μέρα σε... κάποιο ΜΜΕ) προβάλλει συχνά τις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας, εστιάζοντας περισσότερο στο φοιτητικό επίδομα και στους δικαιούχους αυτού.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της αναφορικά με το αν θα ισχύσει και για του χρόνου το φοιτητικό επίδομα, η υπουργός Παιδείας απάντησε επισημαίνοντας πως ο προϋπολογισμός για το 2023 έχει αυξηθεί και ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 από 72 εκατομμύρια το 2022, διευκρινίζοντας πως η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του φοιτητικού επιδόματος θα ανοίξει το 2023 για να καταθέσουν τα πιστοποιητικά και να καταβληθεί το ποσό αναδρομικά, διότι το επίδομα που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι για την περσινή χρονιά.
Συνολικά, για τις κοινωνικές παροχές στον χώρο της Παιδείας είπε: «Στόχος είναι πώς μέσα από το δημόσιο σχολείο θα καλύψουμε παροχές που μέχρι σήμερα έπρεπε να τις πληρώνει ο γονιός». Το φοιτητικό επίδομα, η επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου που τελείωνε στις 4 και τώρα τελειώνει στις 5.30, το Νηπιαγωγείο που ξεκινάει στα 4 χρόνια και όχι στα 5, τα αγγλικά από το Νηπιαγωγείο πριμοδοτώντας μια εικονική αίσθηση απαλλαγής των νοικοκυριών από σχολικές δαπάνες που μέχρι τώρα άδειαζαν τις τσέπες τους.
Την ίδια ώρα, βέβαια, αν κρυφακούσει κανείς τις συζητήσεις που ανοίγονται συχνά στις οικογένειες με παιδιά που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα διαπιστώσει ότι μέρος της αγωνίας τους πηγάζει από την αδυναμία κάλυψης του κόστους στην περίπτωση που το παιδί περάσει σε σχολή μακριά από τη μόνιμη κατοικία του. Περισσότεροι από 120.000 φοιτητές, μια ολόκληρη μεγαλούπολη, έχουν μεταναστεύσει για σπουδές εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας, γεγονός που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με 7.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο.
Οι συζητήσεις αυτές βρίσκουν έδαφος στην οικονομική αδυναμία των οικογενειών και στις απαράδεκτα χαμηλές κρατικές δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα, που κάνουν δυσβάσταχτο ή και απαγορευτικό το αυξημένο κόστος ζωής των φοιτητών, ιδιαίτερα όσων σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, το κόστος για έναν φοιτητή που σπουδάζει εκτός του τόπου καταγωγής συνεπάγεται μείωση οικογενειακού εισοδήματος που ρίχνει το νοικοκυριό κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατη η συντήρηση του φοιτητή.
Οι διακηρύξεις Κεραμέως
Αρκεί να αναφέρει κανείς δύο από τα δεκάδες προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή των φοιτητών που στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες για να αποδομήσει τις διακηρύξεις και τις θριαμβολογίες της υπουργού Παιδείας που εκφωνούνται χωρίς αντίλογο στα φιλικά ΜΜΕ.
Στα μέσα Οκτωβρίου, η διοίκηση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ) ανακοίνωσε στους φοιτητές πως για όλο τον χειμώνα δεν θα υπάρχει ζεστό νερό, αλλά χλιαρό για λίγες ώρες, λόγω των «περικοπών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης», όπως είπαν χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό τον λόγο ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών κάλεσε σε κινητοποίηση στο γραφείο του υπευθύνου της ΦΕΑ και αμέσως μετά στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο, με μια ανεκδιήγητη μεθόδευση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανακοίνωσε «εργασίες βελτίωσης του συστήματος θέρμανσης» για να μειώσει τα έξοδα των φοιτητικών εστιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζεστό νερό και θέρμανση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθιστώντας δύσκολη αν όχι αδύνατη τη διαβίωση στις εστίες. Την ίδια ώρα δίνονται λεφτά για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης μέσα στα Πανεπιστήμια. Δίκαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτά συνέβαιναν πάντα. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στα μουλωχτά την ώρα που η υπουργός Παιδείας διαφημίζει την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.
Σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητικού συλλόγου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έκανε περικοπές στους δικαιούχους σίτισης. Οπως αναφέρουν οι φοιτητές, οι περικοπές αφορούν σπουδαστές σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, όπου είχε ανατεθεί η σίτιση σε δύο εταιρείες, οι οποίες μείωσαν τις παρεχόμενες ποσότητες τροφίμων, λόγω μείωσης και των κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο.
Οπως λένε οι καταγγελίες, μετά τη σχετική ανάρτηση τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, έμειναν εκτός λιστών σίτισης 470 φοιτητές, οι οποίοι τέθηκαν πλέον σε λίστα επιλαχόντων, αναμένοντας να «κερδίσουν το “φλουρί της βασιλόπιτας” για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να “κοπούν” άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό».
Το πρόβλημα είναι γενικευμένο, όπως διαβεβαιώνει με επιστολή του ο εκπαιδευτικός Λάμπρος Βέλιος, του οποίου το παιδί σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), όπου, όπως ισχυρίζεται, καταστρατηγείται το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης. Στο ΠΑΜΑΚ το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 δικαιούνται δωρεάν σίτιση περίπου 4.000 φοιτητές, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί (ΦΕΚ 1965/18/6/12 ΤΒ). Από αυτούς, μόνο 1.911 φοιτητές θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις για δωρεάν σίτιση, αφού δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας, που ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ, δηλαδή 1,79 ευρώ την ημέρα για τους 1.911 φοιτητές.
Αποτέλεσμα είναι ότι 2.100 φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, δεν σιτίζονται δωρεάν και οι οικογένειές τους επιβαρύνονται 110 ευρώ τον μήνα, 1.100 ευρώ το έτος, περισσότερο δηλαδή από ένα μέσο μηνιαίο, αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο...
Χρήστος Κάτσικας
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου