Μπορεί στην υπόλοιπη Ευρώπη η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να καταγράφει μεγάλη μείωση, ωστόσο στην Ελλάδα αρκετοί λόγοι κρατούν τις τιμές στα ύψη, με την κυβέρνηση να επιμένει πως οι Έλληνες πολίτες έχουν στηριχθεί με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Πίσω, όμως, από το σύστημα επιδοτήσεων της κυβέρνησης κρύβεται για αρκετούς μήνες ένα πάρτι αισχροκέρδειας στη χονδρεμπορική αγορά. Η... Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την περίοδο των γιορτών η απόσταση που χώριζε την Ελλάδα από τις άλλες χώρες στη χονδρική αγορά ήταν χαοτική. Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου η χώρα μας είχε 38 φορές μεγαλύτερη χονδρική τιμή ρεύματος από εκείνη της Ισπανίας. Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 276,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όταν οι καθημερινές τιμές σε πολλές χώρες της Ευρώπης ήταν κατά 100 ευρώ μικρότερες.
Χωρίς αποτέλεσμα το σχέδιο της κυβέρνησης για τους λιγνίτες
Το υπουργείο Ενέργειας ισχυρίζεται ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται στο γεγονός πως η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι η χώρα μας στηρίζεται για την παραγωγή ρεύματος στο πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο. Είναι ενδεικτικό πως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 1 και 2 μένουν κλειστές. Η Ελλάδα παράλληλα αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» και στις εισαγωγές ενέργειας από άλλες χώρες, με σκοπό να κρατηθεί η χονδρική τιμή ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα, όμως με την προσθήκη των λιγνιτικών μονάδων οι τιμές θα διατηρούνταν ακόμα πιο χαμηλά. Αποδεικνύεται έτσι η αποτυχία του κυβερνητικού σχεδιασμού σε σχέση με τον στόχο της αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, αναλυτές επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν κατάφερε το 2022 να διαφοροποιήσει τις πηγές της και επίσης να αυξήσει τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Για τον μήνα Δεκέμβριο η συμμετοχή του φυσικού αερίου άγγιξε το 37% στο ενεργειακό μείγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης την προηγούμενη Δευτέρα, τόνιζε πως «η μείωση των τιμών ρεύματος στην προημερήσια αγορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται στην αυξημένη προσφορά και στην αντίστοιχη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής λόγω εορτών, της καλοκαιρίας και άλλων παραμέτρων». Επισήμανε ακόμη πως στην Ελλάδα «αρχικά η προσφορά μειώνεται τεχνητά επειδή η ΔΕΗ κλείνει και δεν λειτουργεί λιγνιτικά εργοστάσια, ενώ μπορεί και είναι αδειοδοτημένα».
Παραμένει η αβεβαιότητα στην Ευρώπη
Πράγματι, στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτιμάται ότι οι ηπιότερες θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες θα βοηθήσουν τις χώρες να διατηρήσουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο παραμένει η αβεβαιότητα σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής του και αν τελικά θα συνεισφέρει στη μείωση των τιμών. Μετά από έναν χρόνο με το ενεργειακό κόστος να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία αναλυτές επισημαίνουν πως και το 2023 οι τιμές θα παραμείνουν στα ύψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά περίπου 47% τον Δεκέμβριο, καθώς η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των περιορισμένων ροών της Ρωσίας με προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ηπιότερες θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να διατηρήσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο. Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου είναι επίσης μια «ανακούφιση» για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία πιέζεται από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου