Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής από τον περασμένο Αύγουστο, ενημερώνοντάς τον ότι είναι έτοιμος να τον ενημερώσει για τις υποκλοπές.
Ωστόσο, αυτό ποτέ δεν έγινε γνωστό, καθώς ο Κωνσταντίνος Τασούλας, από όσα έως σήμερα γνωρίζουμε, ποτέ δεν τον κάλεσε για να ενημερωθεί, ούτε ο ίδιος ούτε η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ούτε οι... αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής.
Η αποκάλυψη έρχεται από τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, έπειτα από την απόφαση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, τον φάκελο με τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για τις λεγόμενες «νόμιμες επισυνδέσεις». Υπενθυμίζεται ότι για τα στοιχεία αυτά είχε ζητήσει να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, πριν καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.
Τι έλεγε η επιστολή
Στην επιστολή του της 30ής Αυγούστου, ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε ότι «είμαι στη διάθεσή σας, τόσο στη δική σας όσο και όλων των προέδρων και αρχηγών των κομμάτων» για να «σας παράσχω την οποιαδήποτε συμπληρωματική ενημέρωση και διευκρίνηση θα θέλατε».
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ παρέθετε στοιχεία σχετικά με τις άρσεις απορρήτου που έγιναν από την ΕΥΠ το πρώτο 7μηνο, σημειώνοντας ότι αποστέλλει «συνημμένα πίνακα στον οποίο εμφαίνονται συγκεντρωτικά ο αριθμός των βουλευμάτων και των διατάξεων με τα οποία ήρθε το απόρρητο επικοινωνίας κατά το τρέχον έτος 2022 από την 1/1/2022 έως και την 26/8/2022».
Ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι από τον Αύγουστο και μετά, δηλαδή την περίοδο που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, η ΑΔΑΕ έστελνε σχεδόν κάθε μήνα στη Βουλή ενημερωτικά έγγραφα. Δηλαδή ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ως όφειλε, ενημέρωνε με επιστολές τον Κωνσταντίνο Τασούλα, με τη διαδικασία που περιγράφει και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στη γνωμοδότησή του.
Μένει να φανεί γιατί ο πρόεδρος της Βουλής δεν ζήτησε να ενημερωθεί, και κατά συνέπεια να ενημερώσει και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Η Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής
Στα συμπεράσματα της γνωμοδότησης αναφέρονται τα εξής:
Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον Πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίηση τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της Βουλής.
Στην δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (της 20ης Ιανουαρίου 2023) διευκρινίζονται, πράγματι, τα θέματα που απασχολούν τον τρόπο εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ. Φαίνεται δε να γίνεται επίκληση του περιεχομένου της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του νόμου 5002/2022 ως τρόπου εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ, συμφώνως προς την ως άνω ρύθμιση του ΚτΒ. Όμως, η εν λόγω ρύθμιση του νόμου 5002/2022 έχει ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ατομικώς, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και του υπουργού Δικαιοσύνης επί θεμάτων άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.
[…] Οι Επιτροπές συγκαλούνται σε συνεδρίαση, από τον πρόεδρό τους […] όταν το ζητήσει η κυβέρνηση ή τα μέλη της […] όταν το ζητά η πλειοψηφία ή το ζητούν τα 2/5 των μελών της. Ουδείς άλλος έχει επομένως αρμοδιότητα να ζητεί ή να υποδεικνύει, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ, μάλλον, έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική). Σχετικώς, διευκρινίζεται ότι, στη δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών αναφέρεται, πράγματι, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί το σχετικό αίτημά του δεσμευτικό για τα αρμόδια όργανα της Βουλής.
Για την κοινοποίηση εγγράφου, προερχόμενο από ανεξάρτητη αρχή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οπωσδήποτε, αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου