Οι φωνές που ακούστηκαν σε ορισμένες μονοεδρικές περιφέρειες από τοπικά στελέχη ή πολίτες που ψηφίζουν παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ, πως θα μπορούσαν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ... στις βουλευτικές εκλογές αν στις δημοτικές κάλπες του Οκτωβρίου στηριχθούν «πράσινοι» δήμαρχοι, έφθασαν μέχρι την Κουμουνδούρου. Για τον Αλέξη Τσίπρα συχνά λέγεται πως καλείται να κάνει ό,τι και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993, που επανήλθε στην εξουσία κερδίζοντας τον μεγάλο αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου έχουν πειστεί πως αυτό είναι εφικτό.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα τα χαμόγελα είναι ακόμη πιο έντονα, καθώς πιστεύουν πως η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου έκανε «θρύψαλα» το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Ισως όμως τελικά ο τέως πρωθυπουργός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γυρίσει τον χρόνο ακόμη πιο πίσω, κατά 33 χρόνια, όταν το ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός συνεργάστηκαν προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να μην επικρατήσει σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες.
Το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό τον Απρίλιο του 1990; Οχι. Το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός κέρδισαν από δύο νομούς, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Σάμο, αντιστοίχως, ωστόσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 150 έδρες και με τη συνδρομή της ΔΗΑΝΑ σχημάτισε κυβέρνηση. Αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που αυτή η ιδέα ήταν απλώς μια σκέψη που φέρεται να μπήκε κάποια στιγμή στο τραπέζι χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Το θέμα είναι τι θα σηματοδοτούσε μια τέτοια κίνηση, καθώς οι έδρες κατανέμονται με βάση το συνολικό ποσοστό. Αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτη, το να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ κάποιες από τις εννέα μονοεδρικές ουσιαστικά θα είναι δώρο άδωρο.
Το μήνυμα και ο συμβολισμός πως υπάρχει ένας εν δυνάμει εταίρος θα ήταν η αφετηρία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ενδεχομένως να έδινε άλλη ώθηση στο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, αφού μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η προοπτική αποφυγής της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, που θα παρασύρει τα ποσοστά της προς τα κάτω και θα μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμή της σχεδόν στο μισό (λόγω της ενισχυμένης αναλογικής), είναι ένα κίνητρο.
Οι μονοεδρικές αποτελούν τη «ρώσικη ρουλέτα» των εκλογών, καθώς ο πρώτος τα παίρνει όλα και ο δεύτερος τίποτα. Για αυτό θεωρούνται οι περιφέρειες που μπορούν να ενεργοποιήσουν τα διλήμματα για προοδευτική διακυβέρνηση μέσω συμμαχιών, που επιθυμεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει κανένα παράθυρο στην κατεύθυνση της συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη και μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων που έκοψε κάθε γέφυρα με τη Νέα Δημοκρατία, μια κίνηση συμπόρευσης στις μονοεδρικές θεωρείται πολύ δύσκολο να ξεκινήσει.
Στέλεχος των «προεδρικών», που έχει στηρίξει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, εκτιμούσε μιλώντας στην «Κ» πως θα έβγαζε προς τα έξω μια εικόνα ηττοπάθειας. Ο λόγος όμως που στην Κουμουνδούρου εξετάζουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές είναι ένας: Είναι πεπεισμένοι ότι στο Μαξίμου εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο προκειμένου να μην αναγκαστούν να μετακομίσουν από την Ηρώδου Αττικού. Ακόμη και «μεταγραφές αεροδρομίου» βουλευτών μετά τις δεύτερες εκλογές θεωρούν πιθανό να έχουν στα σκαριά.
Στέλεχος της Κουμουνδούρου αποκάλυψε στην «Κ» πως αυτή η ιδέα είχε ακουστεί και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΗΜΑΡ και στο ΚΚΕ, χωρίς όμως ποτέ να μπει στην ατζέντα κάποιας σύσκεψης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέκτησε εκείνη την περίοδο ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη, καθιερώνοντάς τον ως τον ισχυρό πόλο της προοδευτικής παράταξης.
Ο χάρτης
Τι συμβαίνει σήμερα με τις μονοεδρικές; Υπάρχουν περιφέρειες όπου το «παιχνίδι» είναι δύσκολο να γυρίσει. Στην Ευρυτανία, στη Λευκάδα, στη Φωκίδα και στα Γρεβενά η διαφορά με τη «γαλάζια» παράταξη κινήθηκε από 14 έως 19 μονάδες. Στη Ζάκυνθο η Νέα Δημοκρατία έκοψε πρώτη το νήμα με δέκα μονάδες διαφορά, ενώ πιο διαχειρίσιμα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα στη Σάμο που έχασε με 5,05% και στην Κεφαλονιά με 5,49%. Για το νησί του Ιονίου στην Κουμουνδούρου είναι πολύ αισιόδοξοι για τη νίκη, καθώς ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης είναι γνωστό εδώ και καιρό πως θα είναι υποψήφιος και έχει ξεκινήσει δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία του. Μετά τη νέα απογραφή, στη ζώνη των μονοεδρικών έχουν περάσει η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Ο νομός της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα παραδοσιακό «κάστρο» της Πειραιώς, με την Ολυμπία Τελιγιορίδου να καλείται να δώσει έναν δύσκολο αγώνα. Ο Μάριος Κάτσης στην Ηπειρο καλείται να ξανακάνει «ροζ» τον νομό, όπως ήταν και τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Θεσπρωτία έχει μια ιδιαιτερότητα. Από τη μεταπολίτευση και μετά «αλλάζει χέρια» ανάλογα με το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα πανελλαδικά, με εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2015 που παρέμεινε «μπλε». Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας «οδηγός» για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, ενώ και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται περίπου με αυτά του νομού.
Το να συγκροτηθούν «ψηφοδέλτια νίκης» είναι ο βασικός στόχος των επιτελών του κόμματος. Εχουν πραγματοποιηθεί και δημοσκοπήσεις δημοφιλίας νέων και παλαιών υποψηφίων. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις ανακοινώσεις, καθώς φαίνεται πως σε όλα τα κόμματα αναμένονται ακόμη απαντήσεις συγκεκριμένων προσώπων που βολιδοσκοπούνται εδώ και καιρό...
Αντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου