Το ξημέρωμα του νέου έτους έβαλε τη χώρα σε εκλογική τροχιά. Για όλα τα κομματικά επιτελεία δεν έχει πια τόση σημασία η ακριβής... ημερομηνία που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, αλλά η ετοιμότητά τους ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός αιφνιδιασμός.
Το τελευταίο εμπόδιο για την προετοιμασία τους ήρθη την Παρασκευή με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, οπότε έγινε γνωστός ο τελικός χάρτης των εδρών ανά τη χώρα. Εάν οι εκλογές γίνουν μετά την 1η Μαρτίου (όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο), θα ισχύσει αυτός ο χάρτης. Όπως σημειώσαμε προ ημερών, αυτός είναι ο λόγος που οι ηγεσίες των κομμάτων βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα κατά βάση έτοιμα ψηφοδέλτιά τους, πριν αρχίσει η σταδιακή παρουσίασή τους το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η στενή ομάδα του ασχολούνται περισσότερο εδώ και καιρό με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βάσει των οποίων προσαρμόζουν όχι τόσο την πολιτική όσο την επικοινωνία τους.
Στην κεντρική θέση βρίσκεται η δέσμευση για «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και γενικότερα της δικαιοσύνης στη χώρα», που περιλαμβάνει υποκλοπές, ιδιωτικό χρέος-πλειστηριασμούς, υγεία, παιδεία και «οτιδήποτε σάρωσε και σαρώνει η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα Μητσοτάκη», όπως λένε.
Δεδομένων των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων που εμπιστεύονται και παρακολουθούν, δίνουν βάρος στα εξής επιμέρους στοιχεία:
Το «θέλω» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να στοιχηθεί με το «μπορώ». Σ' αυτό θα απαντήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα γίνεται πλέον «φέτες» και θα ακολουθεί την κριτική σε κάθε κυβερνητική ενέργεια.
Να επιλέξει μια πιο ανοιχτή πολιτική, αντί οξείας, διότι στοχεύει περισσότερο στη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο, σε αντίθεση με τη ΝΔ που θα ρίξει το βάρος στη δεξαμενή των μικρών δεξιών κομμάτων, προκειμένου να αποσπάσει άλλο ένα 3-4%.
Να εμφανίσει εγκαίρως την κυβερνητική ομάδα που θα πλαισιώσει τον κ. Τσίπρα, ώστε αφενός να σηματοδοτήσει αυτό το άνοιγμα και αφετέρου να δώσει χώρο και χρόνο στα πρόσωπα που την αποτελούν για να απευθυνθούν στην κοινωνία -και να πείσουν.
Να παραμείνει το κόμμα συγκρατημένο απέναντι στις φραστικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εναντίον του (και, κυρίως, απέναντι στον κ. Τσίπρα): η λογική, εν προκειμένω, είναι ότι δεν πρέπει να εμφανιστεί αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα, αφού το αφήγημα-στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης, αν και στις προεκλογικές περιόδους «εκτοξεύονται πολλά βέλη με στόχο το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα».
Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου θα χαρίζεται σε όλες τις υπερβολές και τις αστοχίες, όπως απέδειξε η αναφορά του κ. Τσίπρα για την ανοχή που επέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Εύα Καϊλή πριν «σκάσει» το Qatargate: «Τον Δούρειο Ίππο πρέπει να τον αποκαλύπτεις πριν αλωθεί η Τροία, διότι μετά…».
Η Τσαπανίδου ήταν η αρχή…
Η ανακοίνωση της εκπροσώπησης του κόμματος από τη γνωστή δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου αποτελεί την πρώτη αποτύπωση των παραπάνω διεργασιών, όσον αφορά το άνοιγμα και την ταυτότητα. Δεν επελέγη, δηλαδή, ένα στέλεχος από τον κομματικό σωλήνα με «αριστερή ούγια», αλλά ένα πρόσωπο που σαφώς ανήκει στον προοδευτικό χώρο, έχει την ικανότητα της επικοινωνίας και μπορεί να απευθυνθεί σε κάθε πολίτη από το κέντρο μέχρι την αριστερά.
Όπως λένε αρμόδιες πηγές, τέτοια πρόσωπα θα ενταχθούν και στα ψηφοδέλτια, μαζί, βεβαίως, με τους νυν βουλευτές και πολιτευτές που μπορούν (και θέλουν) να ενσαρκώσουν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πίεση από τις υποκλοπές
Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, η εκτίναξη του ποσοστού των πολιτών που το θεωρούν σοβαρό θέμα (στο 77% από 67% που ήταν στις αρχές) καθώς και όσων απαντούν ότι «ο πρωθυπουργός γνώριζε», εκτιμάται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς τις κάλπες.
Θεωρείται βέβαιο, μάλιστα, ότι θα έρθουν στο φως κι άλλα στοιχεία, τόσο για άλλα πρόσωπα όσο και για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο: αυτό το τελευταίο, όπως λέγεται, θα προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα στον πρωθυπουργό, καθώς μετά την αποκάλυψη (από το Documento) ότι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ με τον κωδικό 519c, το Μαξίμου διέρρευσε ότι θα ανανεωθεί η θητεία του στην κεφαλή των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να δείξει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα μαζί του».
«Ναι, αισχροκέρδεια»
Όσο για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και της οικονομικής πίεσης που υφίσταται το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι εκτινάχθηκε το ποσοστό των πολιτών που μιλούν για αισχροκέρδεια και, συνεπώς, δεν συμμερίζονται το κυβερνητικό αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας.
Στο ερώτημα δε, για ποιο λόγο η κυβέρνηση τοποθέτησε το market pass στις αρχές Φεβρουαρίου και όχι νωρίτερα, η απάντηση από την αντιπολίτευση είναι ότι τόσο αυτό το μέτρο όσο και άλλα, όπως η προϋπολογισμένη αύξηση σε συντάξεις ή στον κατώτατο μισθό, «πάνε για εφαρμογή όσο γίνεται πιο κοντά στις κάλπες ώστε να γίνουν οι γνωστοί πανηγυρισμοί».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Σκιάχτρο» ο ΣΥΡΙΖΑ
Όσο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η πίεση που υφίσταται (και) από την υπόθεση Καϊλή είναι σημαντική, αν και η έντασή της θα φανεί στις δημοσκοπήσεις που θα αρχίσουν να διενεργούνται από αύριο. Κατά τους δημοσκόπους, το διψήφιο ποσοστό παρέμεινε το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επίπτωση που θα έχει η υπόθεση.
Προς το παρόν, οι φραστικές επιθέσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον κ. Τσίπρα δυναμώνουν, με τελευταίο δείγμα την προσπάθεια του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Δουδωνή: χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «σκιάχτρο» το οποίο «περιφέρει η ΝΔ μήπως και πάρει καμιά ψήφο».
Απάντηση από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε ούτε αυτή τη φορά...
Μαρίνα Μάνη
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου