24.1.23

Έως 139 Leopard μπορεί να παραδώσει η Rheinmetall τους επόμενους μήνες...



Καθώς εντείνονται οι πιέσεις στο Βερολίνο για την αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία, μετά και την υποβολή επίσημου αιτήματος απ' την Πολωνία για την εξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων που διαθέτει, η γερμανική βιομηχανία δηλώνει τις δυνατότητες που έχει για το επόμενο διάστημα...
Συγκεκριμένα, η αμυντική βιομηχανία Rheinmetall έκανε γνωστό σήμερα ότι θα έχει έτοιμα 29 άρματα Leopard 2 έως τον Μάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία.

Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και την Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θα είναι έτοιμα το β´ τρίμηνο του έτους και ανήκουν στην κυβέρνηση. Μετά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο επικεφαλής της εταιρίας 'Αρμιν Πάπεργκερ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rheinmetall, η εταιρεία διαθέτει ακόμη 22 Leopard 2 τα οποία μπορούν να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και επιπλέον 88 Leopard 1. «Συνολικά, θα μπορούσαμε ως τις αρχές του 2024 να παραδώσουμε 139 άρματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο RND.

Πιέσεις και από ΝΑΤΟ, θετικό νεύμα από Βερολίνο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα των αρμάτων μάχης», μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

Τα άρματα μάχης είναι σημαντικά ώστε η Ουκρανία να έχει την ικανότητα να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει εδάφη, είπε ο Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι είχε «θετική» συζήτηση για το θέμα με τον κ. Πιστόριους.

«Σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου, οφείλουμε να προμηθεύσουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα την Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε γρηγορότερα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι συζητήσεις για τα τανκς Leopard αποτελούν «φυσικό μέρος» της διαμόρφωσης πολιτικής, είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. «Κατά συνέπεια, χαιρετίζω την σημερινή μας συζήτηση. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και έχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε σύντομα λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι σύμμαχοι που θέλουν να στείλουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο μπορούν «να αρχίσουν να εκπαιδεύουν» τους Ουκρανούς, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει διχογνωμία «μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Τόνισε δε ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα, αν υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα.

Ο κ Πιστόριους δήλωσε ωστόσο ότι «η Συμμαχία δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία». Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παρά την απουσία, στο στάδιο αυτό, απόφασης για το «ακανθώδες» θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Πιστόριους στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να μην χάσει, για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε.

Σε κάθε περίπτωση ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι αυτός που θα πάρει την απόφαση και εκείνο που φαίνεται να τον συγκρατεί είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης με πολλαπλές διαστάσεις εκ μέρους της Μόσχας, που ήδη έχει κηρύξει ενεργειακό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: