16.12.22

Πολιτική αρένα με φόντο το Qatargate...


Μέσα από ένα πινγκ πονγκ δηλώσεων από Αθήνα και Βρυξέλλες, συνεχίσθηκε χθες η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με... αφορμή την υπόθεση Καϊλή, αλλά είναι προφανές ότι κινείται πολύ πέραν αυτής. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι δημόσιες τοποθετήσεις γίνονται εμφανώς με όρους αναδιάταξης του πολιτικού τοπίου και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, καθεμιά για τον εαυτό της, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όποια δυναμική αναπτύσσεται. Το σκάνδαλο διαφθοράς των Βρυξελλών ασκεί μεγάλη επίδραση στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα εξαιτίας και της χρονικής συγκυρίας, καθώς η χώρα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Οτιδήποτε μπορεί να διαμορφώσει ή να αναδιαμορφώσει συμπόρευση, συμμαχίες, στρατηγικό προσανατολισμό των πολιτικών δυνάμεων αποκτά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Και ένα σκάνδαλο διαφθοράς μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης. Ή, τουλάχιστον, σίγουρα θα επιχειρηθεί να εργαλειοποιηθεί ως τέτοιος.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών χθες κατέστησε σαφές ότι για τον ίδιο και το κόμμα του η υπόθεση Καϊλή θεωρείται παράθυρο ευκαιρίας για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε και όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η Κουμουνδούρου επιδίωξε να διαμορφώσει ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές, με τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, να τηρεί διακριτή στάση. Χθες, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης όταν είπε ότι στην Ευρώπη ο θεσμός της δικαιοσύνης λειτουργεί, ενώ στην Ελλάδα «πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη παντού». Αναφερόμενος στο σκάνδαλο διαφθοράς, τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι, παρότι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών, η κ. Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ήταν διαπρύσια υποστηρίκτρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σκληρή πολέμιος κάθε ιδέας, κάθε σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και έρχεται να «κουμπώσει» στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος απέδωσε ρόλο «Δούρειου Ιππου» στην κ. Καϊλή.

«Προφανής σύμπλευση»

Δεν είναι τυχαίο ότι στην απάντησή του για τις δηλώσεις Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έβαλε στο κάδρο και τον κ. Ανδρουλάκη: «Νομίζω ότι είναι προφανής η ταύτιση. Τα ιλαροτραγικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση της κ. Καϊλή, ταυτίζονται απολύτως. Αναφερόμενος στην υπόθεση της κ. Καϊλή, ο κ. Τσίπρας δεν ψέλλισε καν τη λέξη ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι είναι τέτοια η ταύτιση και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και η σύμπλευσή τους ευρύτερα, που δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα».

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου επανήλθε λέγοντας ότι δεν υπήρξε κάποια δήλωση από πλευράς Ν.Δ. ότι η υπόθεση Καϊλή είναι δομικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να χρεώσει την κ. Καϊλή στη Ν.Δ. και έσπευσε να δηλώσει ότι στόχος του είναι να στείλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση. Με βάση όλα αυτά, αιτιολόγησε την αναφορά του σε προφανή σύμπλευση των κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη, για να προσθέσει ότι «αυτά τα αξιολογεί ο κόσμος, η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται ότι σήμερα, στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό, θα απαντήσει συνολικά σε όλα αυτά. Το στίγμα της Χαριλάου Τρικούπη έδωσε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι θα πάμε με τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη» και ότι «εμείς φέρνουμε μια άλλη εναλλακτική πρόταση και γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξη του ελληνικού λαού». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ και θα έρθει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ με πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση του τόπου»...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: