18.12.22

Fast food...


Δεν θα σταθούμε στο πως οι αντικρατιστές άριστοι που κατήγγειλαν τα επιδόματα των προηγούμενων ως ελεημοσύνη, εξαγγέλλουν ένα ακόμα επίδομα που προστίθεται στα τόσα άλλα με τα οποία οι εξίσου αντικρατιστές οπαδοί τους πασχίζουν να βγάλουν τον μήνα.
Ούτε... στο πως οι ανένδοτοι αντιλαϊκιστές καταφεύγουν στον πιο χυδαίο λαϊκισμό (κριτική στο food pass κάνει η Αριστερά του χαβιαριού) για να δικαιολογήσουν την ασυμφωνία λόγων και έργων τους.
Αλλά σε δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους στοιχεία που παραθέτει στο σημείωμά του ο «φιλολαϊκός» υπουργός. 
Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, μας εξηγεί, φταίει ο πόλεμος του Πούτιν. Λίγο πιο πάνω ωστόσο μας λέει ότι το νέο επίδομα θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. 
Αν όμως υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη τότε για τον πληθωρισμό δεν φταίει μόνο ο Πούτιν. Φταίνε και τα διυλιστήρια που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και ασφαλώς, η κυβέρνηση που τους το επιτρέπει.
Τα καύσιμα είναι βασικός συντελεστής παραγωγής, όταν κάποιοι αυξάνουν την τιμή τους αισχρο-κερδίζοντας – η Ελλάδα έχει από τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη - αυξάνεται αναλόγως και η τιμή όλων των προϊόντων και υπηρεσιών.
Πόσα όμως είναι αυτά τα υπερκέρδη; Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες τα δύο διυλιστήρια, τα κέρδη προ φόρων για τη Motor Oil ήταν 1.277,5 εκατ. ευρώ, έναντι 260,2 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο – αύξηση 391%. Ενώ για τα ΕΛΠΕ ήταν 1.396 εκατ. ευρώ, έναντι 315,3 εκατ. το εννεάμηνο 2021 - αύξηση 343%.
Από αυτά λοιπόν, τα δύο και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη, το κράτος θα πάρει τα 650 εκατ. ευρώ και θα δώσει λιγότερα από 13 ευρώ τον μήνα σε 8,4 εκατ. πολίτες για να αγοράσουν τρόφιμα…
Ξέρετε και ποιο άλλο καρτέλ αυξάνει τον πληθωρισμό; Τα σουπερμάρκετ, οι 5 μεγάλες αλυσίδες που έχουν μοιράσει την αγορά και θησαυρίζουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης. 
Με βάση τα δικά τους στοιχεία, ενώ ο όγκος των πωλήσεών τους έχει μειωθεί το 2022 – λογικό αφού με τέτοιες αυξήσεις ο κόσμος αγοράζει λιγότερα προϊόντα – τα κέρδη τους έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2021. Λιγότερες πωλήσεις, περισσότερα κέρδη!
Τι κάνει για αυτό η κυβέρνηση; Τα καραγκιοζιλίκια του Άδωνι με το καλάθι του νοικοκυριού, στο οποίο τα σουπερμάρκετ συγκεντρώνουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τις προσφορές που ήδη έδιναν, για να εμφανίζουν δήθεν χαμηλότερες τιμές. 
Οπότε, όχι κ. Σκέρτσο μας, η κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων, των fuel, food και λοιπών (δεν) pass (στο διάολο) δεν ανακουφίζει τον λαό από τον πληθωρισμό του Πούτιν, σε πείσμα της Αριστεράς του «χαβιαριού». 
Εξασφαλίζει το μπρικ, τον σολομό και τα ακριβά κρασιά του Λάτση, του Βαρδινογιάννη και του Σκλαβενίτη που παίρνουν 10 από την τσέπη των πολιτών για να έρθεις μετά εσύ να επιστρέψεις το 1, πουλώντας το ως το απαύγασμα της φιλολαϊκής πολιτικής. 
Αλλά τι να πεις, έτσι βγάζεις και συ το δικό σου μπρικ, σολομό και ακριβά κρασιά...

Dimitris Tsirkas (FB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: