19.12.22

Δεν “βγαίνει” άλλο… damage control στην κυβέρνηση...


Στη Βουλή αποτυπώθηκε η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερασπιστεί ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ. Η αποδρομή του πρωθυπουργού... βαθαίνει όσο περνούν οι ημέρες και αντί να καταλαγιάζει ο αρνητικός αντίκτυπος για κάθε θλιβερή υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη, να βαραίνει όλο και περισσότερο το κλίμα με το ένα γαλάζιο σκάνδαλο να διαδέχεται το άλλο χωρίς πλέον να δίνεται η δυνατότητα στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κάνει διαχείριση της ζημιάς.

Στην Κουμουνδούρου παραμένουν σε εκλογική ετοιμότητα παρά το γεγονός ότι βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη να χάνει το ένα μετά το άλλο τα τραίνα για τις πρόωρες κάλπες. Από τον περασμένο Μάιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών ουκ ολίγες φορές.

Άλλες τόσες όμως έχει χρειαστεί να τα μαζέψει ο ίδιος με τα κυβερνητικά στελέχη και τους πολύ στενούς του συνεργάτες που υπερθεματίζουν εδώ και μήνες υπερ των πρόωρων εκλογών να αισθάνονται μεν δικαίωση αλλά την ίδια στιγμή οι πολιτικές ανατροπές και οι μεταπτώσεις να είναι οβιδιακές.

Τα πρώτα σενάρια για πρόωρες κάλπες άρχισαν να διακινούνται στην αρχή κιόλας του καλοκαιριού με το  κ. Μητσοτάκη να βγαίνει ο ίδιος να ακυρώνει τις φημολογούμενες τότε κάλπες του Οκτωβρίου εξαιτίας των πρώτων δημοσκοπικών ευρημάτων εν μέσω διογκούμενης δυσαρέσκειας των πολιτών για την ενεργειακή ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη είχε αρχίσει να ανακοινώνει πρωτοκλασάτους υπουργούς για υποψήφιους με συναντήσεις στο γραφείο του στο Μαξίμου. Το σκηνικό ανατράπηκε πλήρως με το σκάνδαλο των υποκλοπών όταν πλέον έγινε καθαρό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κυβερνητικό εταίρο.

Από εκείνη την περίοδο και μέχρι και σήμερα δεν έχει βγει τίποτα στους σχεδιασμούς του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη με την απουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη από το πλευρό του να γίνεται απόλυτα αισθητή. Παρά το ότι το damage control της παρακολούθησης Ανδρουλάκη είχε αρχίσει να αποδίδει – τα ζητήματα δημοκρατίας «κούρασαν» γράφτηκε τον Οκτώβριο – το σκάνδαλο Πάτση ήρθε να ακυρώσει και πάλι τα αυτοτροφοδοτούμενα πλέον σε ένα μεγάλο βαθμός σενάρια εκλογών με τον κ. Μητσοτάκη να κλωτσά και πάλι το τενεκεδάκι των εκλογών παρακάτω.

Υπουργοί μάλιστα περιέγραφαν δημόσια ακόμη και το ασφαλές διάστημα του ενάμιση μήνα που απαιτείται για το στήσιμο των διπλών καλπών ακόμη και στα τέλη Φεβρουαρίου με κάθε Κυριακή από τις 5 Μαρτίου και μετά να ορίζεται να είναι εκλογική.   Το Qatargate και το σκάνδαλο Καϊλή αναθέρμανε τα σενάρια στις αρχές του μήνα με τη φυλάκιση της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ να εξελίσσεται σε ευκαιρία για την προσφυγή στην κάλπη σε μια περίοδο που η Χαριλάου Τρικούπη θα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο.

Και ενώ πολλοί προεξοφλούσαν ότι μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού η Βουλή μπορεί και να μην ξανάνοιγε, τελικά ήρθε μια νέα μεγάλη ανατροπή με το αίτημα άρσης της ασυλίας και τον έλεγχο του κοινοτικού εισαγγελέα σε βάρος της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη επισκιάζοντας το σκάνδαλο Καϊλή.

Με το foodpass οπου εξήγγειλε από το βήμα της Βούλης και το κλίμα συσπείρωσης που εξέπεμψε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός προς στιγμή ένιωσε και πάλι ισχυρός. Ενώ όμως ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της ψήφισης του προϋπολογισμού διαβεβαίωνε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι έχει να πάρει αποφάσεις στο βουνό αναφερόμενος φυσικά στον εκλογικό χρόνο, την επόμενη κιόλας ημέρα ο κ Γεραπετρίτης μιλούσε για ένα ήσυχο Πάσχα μεταθέτοντας τις κάλπες για τη λήξη της τετραετίας.

Η επιβεβαίωση δυο ακόμη ηχηρών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ του πρώην γαλάζιου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου τάραξε ακόμη τα νερά και έκαψε κάθε επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για μύθους του Αισώπου και άλλα συναφή για το θέμα δημοσιεύματα. Το μπρα ντε φερ μάλιστα μεταξύ Ράμμου – Ντογιάκου κατά τον έλεγχο της ΑΔΑΕ στην cosmote με νικητή τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής ήταν ένα ακόμη χτύπημα στο εποικοδόμημα των παρακολουθήσεων.

Όμως ο αρνητικός αντίκτυπος για την επιχείρηση συγκάλυψης γιγαντώνεται τώρα εξαιτίας και της σχεδόν πραξικοπηματικής δήλωσης του εισαγγελέα του ΑΠ σε βάρος των δημοσιογράφων και των εκδοτών που το βάζουν στο στόχαστρο της κριτικής τους για τις καθυστερήσεις στους ελέγχους της δικαιοσύνης για την αποκάλυψη του παρακρατικού μηχανισμού των παρακολουθήσεων.

Οι κινήσεις της ΑΔΑΕ επιβεβαίωσαν σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό το ρητό «υπάρχουν ακόμη δικαστάς εις τας Αθήνας» και μάλιστα έτοιμοι να διασώσουν το γόητρο της δικαιοσύνης μπροστά σε προκλητικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές ανώτατων λειτουργών, όπως του κ. Ντογιάκου.

Σε κάθε περίπτωση από το ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα άλλο χαρτί να ρίξει στην προεκλογική σκακιέρα πλην του να κρατά διαρκώς σε μια εκκρεμότητα την ημερομηνία των εκλογών αναζητώντας ένα διάδρομο και αγωνιώντας να διατηρήσει το προνόμιο του εκλογικού.

Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου το περιβάλλον πλέον γίνεται αφόρητο για όλο το γαλάζιο στρατόπεδο.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία που εξοργίζονται με τις αποκαλύψεις για σκανδαλώδεις περιπτώσεις τύπου Πάτση και Σπυράκη και από την άλλη πλευρά όλοι όσοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν για τα όσα θα αποκαλύψουν οι βελγικές αρχές μέσα από το ξεσκόνισμα και το σκανάρισμα των συσκευών (κινητά και υπολογιστές) της Εύας Καϊλή...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: