1.12.22

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την Covid...


...φέρνουν οι διαδηλώσεις στην Κίνα...

Προς χαλάρωση των σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας προσανατολίζεται η Κίνα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών τις τελευταίες μέρες ενάντια στα πολύμηνα εξοντωτικά, ψυχολογικά και οικονομικά, lockdown που επέβαλλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της υγειονομικής πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων».

Η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να... λύγισε υπό την πίεση των διαδηλώσεων έλαβαν χώρα για πολλές μέρες σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας, με το αίτημα για ελευθερία και επιστροφή στην καθημερινότητα προ πανδημίας. Ρόλο σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται να έπαιξε και η υπερπροβολή και σε πολλές περιπτώσεις υπερμεγέθυνση των διαμαρτυριών από τα δυτικά ΜΜΕ και σόσιαλ μίντια.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι αλλαγές έρχονται καθώς ορισμένες πόλεις έχουν άρει τα lockdown τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστική της αλλαγής στάσης του ΚΚ Κίνας είναι και η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου που είπε ότι η σοβαρότητα της νόσου από τον ιό έχει υποχωρήσει αισθητά. Αναμφίβολα πρόκειται για αναδίπλωση της κυβέρνησης στο αφήγημα που στηρίζονταν εδώ και τρία χρόνια τα lockdown, την ώρα που εδώ και έναν χρόνο οι περισσότερες κοινωνίες έχουν επιστρέψει σε μια καθημερινότητα προ πανδημίας, συμβιώνοντας με τον ιό.

Οι υγειονομικές αρχές που ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των μέτρων σε διάφορες περιοχές δεν έκαναν καμία αναφορά στις διαμαρτυρίες που έλαβαν διάφορες μορφές, από αγρυπνίες με κεριά στο Πεκίνο έως συγκρούσεις στους δρόμους με την αστυνομία στο Γουανγκτσού.

Οι ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να έρθουν τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν σε μείωση των ημερήσιων υποχρεωτικών μαζικών τεστ Covid, σε περιορισμό των υποχρεωτικών καραντινών όταν εντοπίζεται κρούσμα στην κοινότητα και του υποχρεωτικού εγκλεισμού των θετικών περιστατικών στα σπίτια τους.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξάντλησαν και εξόργισαν εκατομμύρια πολίτες στην Κίνα, καθώς ολόκληρες κοινότητες ήταν αποκλεισμένες, μερικές φορές για εβδομάδες ή και μήνες με την εμφάνιση ενός μόνο κρούσματος.

Το Παρατηρητήριο Δυσαρέσκειας για την Κίνα, το οποίο διευθύνεται από το Freedom House που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι τουλάχιστον 27 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Κίνα από το περασμένο Σάββατο έως τη Δευτέρα. Η δεξαμενή σκέψης ASPI της Αυστραλίας υπολόγισε 51 διαδηλώσεις σε 24 πόλεις.

Οι επιπτώσεις των αναταραχών στην κινεζική οικονομία

Η κοινωνική αναταραχή συνέβη σε μια περίοδο που η κινεζική οικονομία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση επιβραδυμένης ανάπτυξης, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό φαίνεται να έχει παίξει η υγειονομική πολιτική «μηδενικής αποχής» του Σι Τζινπίνγκ απέναντι στην πανδημία

Οι κινεζικές μετοχές και αγορές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν αρχικά μετά τις διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Σαγκάη, το Πεκίνο και άλλες πόλεις, αλλά αργότερα ανέκαμψαν με την ελπίδα ότι η δημόσια πίεση θα οδηγούσε ενδεχομένως σε αλλαγή στάσης από τις αρχές.

Βέβαια, η εμφάνιση νέων εστιών κορονοϊού ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας βραχυπρόθεσμα, δήλωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι βλέπει περιθώρια για έναν ασφαλή επαναπροσδιορισμό των πολιτικών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2023.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της Κίνας έχουν περιορίσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα φέτος και επεκτείνονται σε άλλες χώρες μέσω διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Επίσημη οικονομική έρευνα της Caixin/S&P Global, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Παρά την υποχώρηση των κινεζικών αρχών στην επιδημιολογική τους πολιτική οι έρευνες για τον εντοπισμό διαδηλωτών που κατέβηκαν στο δρόμο τις προηγούμενες μέρες συνεχίζονται, υπό την απειλή βαριών τιμωριών. 

Λιγότερο από 24 ώρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στην Γκουανγκζού την Τρίτη, οι αρχές σε τουλάχιστον επτά περιοχές του εκτεταμένου κόμβου παραγωγής, δήλωσαν ότι άρουν τα προσωρινά lockdown.

Μια κινεζική περιφέρεια είπε ότι θα επιτρέψει σε σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων να ανοίξουν ξανά. Πόλεις, όπως η Τσονγκκίνγκ και η Ζενγκζού, ανακοίνωσαν επίσης χαλάρωση μέτρων. 

Οι κινεζικές αρχές μιλούν πλέον «την αρχή του τέλους της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων».

Στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, ορισμένες κοινότητες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για αλλαγές. Οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο ότι η Κίνα, ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί να περιορίσει τις λοιμώξεις, θα μπορούσε να προσανατολιστεί σε άνοιγμα των συνόρων το επόμενο έτος, μόλις επιτύχει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των διστακτικών ηλικιωμένων της.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για μαζική νόσηση και πολλούς θανάτους εάν η COVID εξαπλωθεί πριν αυξηθεί ο εμβολιασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: