Διθυραμβικά προβλήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ η ανακοίνωση της (πρώην) Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ότι βρίσκεται σε αποκλειστική διαπραγμάτευση με τον ιταλικό όμιλο ENEL για να εξαγοράσει το σύνολο της θυγατρικής του στη Ρουμανία.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα εξέλιξη που αφενός επιβεβαιώνει την κυβερνητική μυθιστορία ότι... παρέλαβε μια ΔΕΗ υπό κατάρρευση και τώρα ετοιμάζεται να την καταστήσει περιφερειακή ενεργειακή «υπερδύναμη». Αφετέρου θυμίζει κάτι από τις προ μνημονίων εποχές, όταν τράπεζες, κατασκευαστικές, εμπορικές και άλλες εγχώριες επιχειρήσεις έκαναν οικονομικό «μικρο-ιμπεριαλισμό» στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο.
Ως γνωστόν, την τελευταία δεκαετία οι περισσότεροι σούπερ σταρ του επιχειρείν πούλησαν τις περισσότερες επενδυτικές συμμετοχές τους στο εξωτερικό. Συρρικνώθηκαν δραματικά για να αντιμετωπίσουν την τρομακτική -και υπερφίαλη- έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό και στο κράτος.
Αν η κίνηση της ηγεσίας της ΔΕΗ εντασσόταν στη δειλή τάση εξωστρέφειας που καταγράφεται από ορισμένους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι είναι καλοδεχούμενη, εφόσον φυσικά προσθέτει αξία και θέσεις εργασίας και δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, δηλαδή το υστέρημα των φορολογουμένων.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η Ν.Δ. προεκλογικά και η κυβέρνηση μετεκλογικά παρουσίασε τη δημόσια επιχείρηση ως κατεστραμμένη και υπό χρεοκοπία. Εφερε τον κ. Στάσση ως «σωτήρα» της, προβάλλοντας ως τεράστιο προσόν του τη θητεία του στον υπό κρατικό έλεγχο ιταλικό όμιλο ENEL και ιδιαίτερα την εμπειρία του ως διευθύνοντος συμβούλου στη θυγατρική της ENEL στη Ρουμανία.
Πώς ακούγεται και διαβάζεται το γεγονός ότι το επί 12 χρόνια στέλεχος της ENEL και επί αρκετά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της ENEL Ρουμανίας, τώρα ως πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ διαπραγματεύεται την εξαγορά της εταιρείας που υπηρετούσε;
Πώς ακούγεται και διαβάζεται το γεγονός ότι ο πιο ακριβοπληρωμένος μάνατζερ της χώρας που μεθόδευσε -φυσικά με την υπόδειξη της κυβέρνησης- την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πριν από περίπου ένα χρόνο, με την πονηρή αύξηση κεφαλαίου του 1,3 δισ., τώρα ετοιμάζεται να αγοράσει με ένα αντίστοιχο ποσόν την εταιρεία που διοικούσε πριν;
Και πώς ακούγεται το γεγονός ότι, την ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά τα υπερκέρδη της ΔΕΗ με το... καλάθι του Αδωνη, υποχρεώνονται να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό καλάθι του διευθύνοντος συμβούλου της;...
efsyn.gra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου