7.12.22

Οι «νάρκες» του Ράμα στον Μητσοτάκη...


...και το «φιτίλι» στον δρόμο για την Χάγη...

Δεν έχουμε καταφέρει ποτέ να έχουμε καλές σχέσεις και κυρίως δημιουργικές και για τις δύο πλευρές, με τις κυβερνήσεις της Αλβανίας.

Αυτό επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, αφού η κυβέρνηση Έντι Ράμα μόνο φιλική δεν είναι... προς εμάς – αφού είναι σε πλήρη στοίχιση με τον Ερντογάν – και αυτό φάνηκε κατά την χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τίρανα για την ευρωπαϊκή διάσκεψη.

Ενώ είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά, αυτή ακυρώθηκε στην αρχή «τάχα μου» λόγω κακοκαιρίας , – μια χαρά ήταν ο καιρός – ενώ υπήρξε και δεύτερη δικαιολογία ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν διέθετε συνοδευτικά ασφαλείας για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Προφανώς δεν έπαιξε κανένα ρόλο ο καιρός αλλά η προκλητική δήλωση Ράμα ότι η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα στοιχεία για να μπει στην ΕΕ. Μετά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπάθησε να τα μαζέψει ζητώντας συγνώμη, αλλά η καχυποψία είναι διάχυτη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, υπάρχει ερωτηματικό εάν υπάρξει πρόοδος και σύναψη συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της ΑΟΖ μεταξύ Αλβανίας Ελλάδος στην Χάγη. Αν υπάρξει μια τέτοια τροπή δεν είναι για καλό, αφού μια συμφωνία για να πάει το θέμα στη Χάγη αποτελεί πρόκριμα και για άλλες περιοχές που αμφισβητούν οι γείτονες.

Σήμερα θα φανεί εάν υπάρξουν πολικές θερμοκρασίες κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Μητσοτάκης με τον Ράμα και φυσικά και δεν εννοούμε τον καιρό!

Με αυτή την επικαιρότητα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κατά την εκδήλωση για το ομώνυμο ίδρυμα. Εντύπωση θα κάνει αν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αναφερθεί στα εθνικά θέματα όπως αυτά προκύπτουν από την επικαιρότητα και μάλιστα παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή...

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: