28.12.22

Διεύρυνση και πρωτιά στις κάλπες...


Ο χρόνος ενόψει της εκλογική αναμέτρησης μετρά πλέον αντίστροφα, με την Κουμουνδούρου να αναμένει τα «τελικά» αποτελέσματα της απογραφής προκειμένου να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ψηφοδέλτια τα οποία... αποτυπώνουν την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόσο προς την Κεντροαριστερά όσο και την Αριστερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τελευταίες «μετεγγραφές», προερχόμενες αμφότερες από το ΜέΡΑ25, των Αγγελικής Αδαμοπούλου και Φωτεινής Μπακαδήμα, οι οποίες ωστόσο είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από τον πολιτικό οργανισμό του Γιάνη Βαρουφάκη κάποιους μήνες νωρίτερα.

Βέβαια, μεγάλο βάρος δίνεται και στον λεγόμενο «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ, σε ανθρώπους οι οποίοι εκπροσωπούν τις κοινωνικές συμμαχίες του κόμματος, ενώ, όπως τονίζουν πηγές, θα υπάρξουν και ονόματα εκπλήξεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ονόματα τα οποία θα δείχνουν με καθαρό τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι de facto ο κυρίαρχος πόλος στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Η «τριπλέτα» πάντως που έχει την ευθύνη για τα ψηφοδέλτια -Μιχάλης Καλογήρου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης- έπειτα από μια πολύμηνη διαδικασία αλλεπάλληλων συσκέψεων και συναντήσεων έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Η 30ή Δεκεμβρίου θεωρείται λοιπόν ημερομηνία «κόμβος». Κι αυτό γιατί τα ίδια τα αποτελέσματα της απογραφής, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, θα κρίνουν τον αριθμό των βουλευτών ανά περιφέρεια. Προκειμένου να μην υπάρξουν «καραμπόλες», κυρίως σε μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποφάσισε να βάλει «φρένο» στον αρχικό της σχεδιασμό, βάσει του οποίου το 80% των ψηφοδελτίων θα είχε ανακοινωθεί ήδη πριν την αλλαγή του χρόνου. Εκτός απροόπτου, η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τους νέους εκλογικούς καταλόγους. Επομένως, κρίνεται «ασφαλές» από την Κουμουνδούρου να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια τις πρώτες ημέρες του 2023 και έπειτα από σχετική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο
Με φόντο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ενόψει των αποτελεσμάτων της απογραφής συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τόσο το ζήτημα της ακρίβειας όσο και το σκάνδαλο των υποκλοπών, για το οποίο οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος παρά την εορταστική ανάπαυλα των Χριστουγέννων. Σημειωτέον ότι οι νέες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου αλλά και οι εν εξελίξει έρευνες της ΑΔΑΕ γύρω από τις επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων φαίνεται, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πως δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιτείνουν μάλιστα, όπως σημειώνουν, την πολιτική αναξιοπιστία του πρωθυπουργού και καθιστούν την κυβέρνηση αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

'Εχοντας πια στη φαρέτρα του ένα ξεκάθαρο σύνθημα και ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα κοινωνικά μεροληπτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, στην Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι οι κομματικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη της κάλπης. Ανεξαρτήτως εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν πρόωρα ή προς το τέλος της τετραετίας, κορυφαία κομματικά στελέχη θεωρούν πως ο χρόνος τρέχει πλέον υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε» έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, το αίτημα για «δικαιοσύνη παντού» ακουμπά, επαναλαμβάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το τρίπτυχο «δίκαιη αύξηση εισοδημάτων-δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια-δίκαιη ρύθμιση χρεών» έχει ορίσει ευκρινώς τις διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη Νέα Δημοκρατία, με τη μάχη της κάλπης να κρίνεται «αμφίρροπη». Τούτων δοθέντων, στην Κουμουνδούρου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως οι στόχοι της πρωτιάς στις κάλπες και η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατοί...

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: