Η κυβέρνηση -με χρονοκαθυστέρηση λόγω πανδημίας- εφαρμόζει το τελικό της σχέδιο στην Υγεία. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι η χαριστική βολή στο δημόσιο ΕΣΥ, καθώς πλέον η ποιότητα και ο χρόνος της περίθαλψης θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του καθενός...
Η επιβάρυνση του ασθενή δεν αποτυπώνεται άμεσα από τις επίμαχες ρυθμίσεις. Απεναντίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι κλείνουν βασικά κενά. Σύμφωνα όμως με τον Γιάννη Καλομενίδη, αυτό που προσδοκά κανείς είναι να δημιουργηθούν οι όροι για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. «Είναι βέβαιο ότι με τον τρόπο που έχει στρώσει το έδαφος η κυβέρνηση το σύστημα θα κατρακυλήσει προς τα εκεί» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός του «Ευαγγελισμού» στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δημιουργεί αυξανόμενη διάχυση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μάλιστα με όρους που ο ιδιωτικός θα αυξάνει την ισχύ του.
Ηδη η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα είναι κακή και είμαστε πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στην Ευρώπη. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να δώσει πλήρη εργασιακή ελευθερία στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ωστόσο, ο εργαζόμενος σε νοσοκομείο είναι εξαντλημένος μετά από εφημερίες, απογευματινά χειρουργεία και πρωινά ιατρεία. Λόγω των παραπάνω και επειδή το ιδιωτικό ιατρείο χρειάζεται αφοσίωση, θα πάει στις ήδη στημένες δομές του ιδιωτικού τομέα. «Αυτό που θα ιδιωτικοποιηθεί με αυξανόμενο τρόπο δεν είναι η απλή ιατρική επίσκεψη. Αυτή είναι φτηνή και δεν ενδιαφέρει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι παρεμβάσεις ενδιαφέρουν. Να γίνεται η επίσκεψη στον χώρο τους, γιατί από εκεί και πέρα θα παράξει ένα σωρό εξετάσεις, που θα γίνουν εκεί και θα πληρωθούν» σημειώνει ο Γιάννης Καλομενίδης. Δηλαδή οι γιατροί θα «τσιμπάνε» ασθενείς από τα νοσοκομεία με πρόφαση τις τεράστιες αναμονές, εισάγοντάς τους σε ένα περιβάλλον όπου όλα πληρώνονται. Μάλιστα, ο γιατρός του ΕΣΥ έχει το πλεονέκτημα ότι θα βρίσκει τον πιθανό πελάτη μέσω του ΕΚΑΒ.
Υποβάθμιση της ποιότητας στο δημόσιο σύστημα
«Όσο οι γιατροί στο Δημόσιο διαπιστώνουν ότι έτσι μπορούν να βγάλουν περισσότερα λεφτά, επικεντρώνονται περισσότερο στην ιδιωτική λειτουργία» υπογραμμίζει ο Γιάννης Καλομενίδης. Αναπόφευκτα θα μειωθεί η ποιότητα στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος. Επομένως, όποιος έχει λεφτά θα εξυπηρετείται με καλές υπηρεσίες. Ο πολίτης που δεν έχει, όχι μόνο θα περιμένει, αλλά δεν θα έχει και αξιοπρεπή περίθαλψη. Οι άνθρωποι που σήμερα δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν στο ΕΣΥ θα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο. Η ποιότητα στο δημόσιο σύστημα θα μειωθεί και για ακόμη έναν λόγο. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ΕΣΥ είναι ότι οι άνθρωποι σε μια κλινική αποτελούν μία ομάδα, ένα σύνολο που σκέφτεται και επιλύει τα προβλήματα συλλογικά. «Αυτό το κλίμα θα ανατραπεί πλήρως όταν ο ένας γιατρός αισθάνεται ανταγωνιστικά τον άλλον» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιωτική διέξοδο στους γιατρούς του ΕΣΥ δημιουργώντας ασπίδα απέναντι στα αιτήματα των υγειονομικών. Δηλαδή τους διαλύει ως συνδικαλιστικά πολιτικά υποκείμενα και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία θα διαπραγματευτούν με άλλους όρους τις αμοιβές τους. «Περνώντας τα χρόνια σε κλίμα ιδιωτικοποίησης και μη ενίσχυσης του συστήματος, όλο και περισσότερες λειτουργίες, που τώρα παρέχονται δωρεάν ή, αν όχι, είναι παράνομο, θα γίνονται περισσότερο φανερές. Τέτοια περίπτωση είναι το φακελάκι» εκτιμά ο Γιάννης Καλομενίδης. Συμπερασματικά, μακροπρόθεσμα και σε απόλυτο βαθμό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί μια δυστοπία για ασθενείς και γιατρούς στο σύστημα Υγείας.
Αντώνης Ραυτόπουλος
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου