Κλίμα διεύρυνσης διαμόρφωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις «μεταγραφές» από ΜέΡΑ25 που ανακοινώθηκαν διαδοχικά την περασμένη εβδομάδα.
Την Τρίτη ανακοινώθηκε η προσχώρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ της Αγγελικής Αδαμοπούλου και μια μέρα μετά της Φωτεινής Μπακαδήμα. Και οι δύο είχαν... αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 και είχαν ανεξαρτητοποιηθεί μέσα στο τελευταίο έτος, ωστόσο ουσιαστικά είναι μεταγραφές από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος άλλωστε ύψωσε τους τόνους για το γεγονός ότι κράτησαν την έδρα με την οποία εκλέχτηκαν, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «καριερισμό» κατά των δύο βουλευτών.
Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 88 βουλευτές από 86 και μένει να φανεί αν αυτό το κλίμα διεύρυνσης θα συνεχιστεί, όχι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά ως προς τις υποψηφιότητες. Πάντως εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχει ταυτίσει τη διεύρυνσή του προς το Κέντρο με την αξιοποίηση προσώπων «από την κοινωνία» και όχι με μεταγραφές πολιτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, η φάση αυτή ξετυλίχτηκε το 2019.
Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ηγετικό επίπεδο τουλάχιστον, ποντάρει σε μετεκλογική συνεργασία με το ΚΙΝΑΛΛ / ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, η δε απεύθυνση προς το ΚΚΕ και το MέΡΑ25 έχει ατονήσει, στο παρασκήνιο δε ουκ ολίγα στελέχη παραδέχονται ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο βασικός αποδέκτης του προσκλητήριου μετεκλογικής συνεργασίας.
Με αυτό ως δεδομένο τα τελευταία χρόνια η Κουμουνδούρου έχει σταματήσει να καλλιεργεί σενάρια διεύρυνσης με πολιτικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμενόμενα θα δημιουργούσε κλίμα ρήξης και όχι σύγκλισης.
Με Γιάνη ή Νίκο;
Ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνονται άλλωστε την προοπτική συνεργασίας με τα δύο κόμματα στην πλειοψηφία τουλάχιστον είναι τα όσα είπε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης. Οι πολιτικές διαφορές είπε, με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη από το 2015 και μετά είναι μεγάλες και «αγεφύρωτες».
Τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον Βαρουφάκη υπουργό σε μια κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ «με άλλες πολιτικές δυνάμεις, που είμαστε και σε κοινούς χώρους διαλόγου στην Ευρώπη, υπάρχει δυνατότητα πολιτικών συγκλίσεων» είπε φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, προϋπόθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα.
Εν προκειμένω , λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε:
να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση προς τα αριστερά – την οποία υποστηρίζει θερμά η εσωκομματική μειοψηφία της Ομπρέλας αν και θα ήθελε περισσότερο αυτή να έχει χαρακτήρα ισότιμου διαλόγου και όχι απόσπασης βουλευτών που δυναμιτίζει το κλίμα,
να στείλει το μήνυμα της αριστερής ψήφου εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένδειξη «παράστασης νίκης»,
να τονίσει ότι για τους αριστερούς ψηφοφόρους, ακόμη κι αν εκδηλώνουν δυσαρέσκεια σε επί μέρους ζητήματα, η συστράτευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μονόδρομος αν η προτεραιότητα είναι η πολιτική αλλαγή και απαλλαγή από αυτό που η Κουμουνδούρου αποκαλεί «καθεστώς Μητσοτάκη».
Πάντως μια πρώτη γεύση για το πώς θα αποτυπωθεί το στοίχημα της διεύρυνσης είτε προς τα αριστερά είτε προς το Κέντρο θα φανεί μετά τις γιορτές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταθέσει την Πολιτική Γραμματεία για την έγκριση του κορμού των ψηφοδελτίων του...
Μαρία Μητσοπούλου
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου