13.12.22

Ο πληθωρισμός και οι μάγοι του χρήματος...


Οι κεντρικοί τραπεζίτες υποβάλλουν τους τελευταίους μήνες τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε σκοτσέζικο λουτρό. Εναλλαγές κρύων και ζεστών μηνυμάτων για την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος. Οι ίδιες εναλλαγές διαπερνούν και τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές των οικονομιών και την... εξέλιξη του πληθωρισμού.

Πέρσι, τέτοιο καιρό, οι επικεφαλής των δύο σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, Fed και ΕΚΤ, διαβεβαίωναν ότι ο πληθωρισμός είναι φαινόμενο λίγων μηνών. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι βεβαιότητές τους κατέρρευσαν.

Την περασμένη άνοιξη, επιστράτευσαν το βαρύ πυροβολικό: τη νομισματική σύσφιγξη, δηλαδή την απόσυρση της τεράστιας ρευστότητας φτηνού χρήματος που είχαν επί χρόνια διαθέσει σε τράπεζες και επιχειρήσεις και την αύξηση των επιτοκίων, που μέχρι τότε ήταν μηδενικά ή αρνητικά.

Αλλά και αυτή η δειλή στην αρχή μεταστροφή έγινε με την υπόσχεση ότι θα έχει γρήγορα αποτελέσματα. Ότι θα φρενάρει τις ανατιμήσεις σε λίγους μήνες. Διαψεύστηκαν οικτρά. Ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ δεκαετιών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μέχρι το φθινόπωρο, παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, που έχουν περάσει με το παραπάνω στο κόστος δανεισμού, αλλά καθόλου στα επιτόκια καταθέσεων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες Ε.Ε. και ΗΠΑ ετοιμάζονται για ακόμη μία αύξηση στα βασικά επιτόκια ευρώ και δολαρίου αυτή την εβδομάδα. Και ενώ στις τάξεις τους αντιπαρατίθενται «γεράκια» και «περιστέρια» για το ύψος της αύξησης, μας έχουν πραγματικά μπερδέψει ως προς το τι προβλέπουν αυτοί οι σοφοί μάγοι του χρήματος για την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις παρενέργειές του στη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τη μια εβδομάδα μάς λένε ότι το «τέρας» δε βρυχάται τόσο δυνατά πια, ότι οι οικονομίες μάλλον θα αποφύγουν την ύφεση και πως οι ίδιοι θα χρησιμοποιήσουν με φειδώ τα «εργαλεία» τους. Την επόμενη εβδομάδα το «ποίημα» αλλάζει. «Μην εφησυχάζετε με την πρόσκαιρη μείωση του πληθωρισμού, τα δύσκολα είναι μπροστά μας», διακηρύσσουν σε τόνους «νομισματικής τρομοκρατίας».

Με τις ανακολουθίες τους πλήττουν την αξιοπιστία τους, αλλά αυτό είναι το λιγότερο για μας. Είτε οι κεντρικές τράπεζες πατάνε φρένο είτε γκάζι, για εκατομμύρια πολίτες το κρίσιμο είναι ότι ζουν την πιο ληστρική εξαΰλωση του εισοδήματός τους εδώ και τρεις δεκαετίες. Και οι αδέξιοι μάγοι του χρήματος δεν κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: