20.12.22

Ταπείνωση και εξαγορά...


Το όχι και τόσο μακρινό 2018 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε για τη δημιουργική αναγέννηση που θα έφερνε στη χώρα η Ν.Δ., κατακεραυνώνοντας την «επιδοματική πολιτική» ως πελατειακή λογική που μοιράζει προσωρινή ανακούφιση. Οι βουλευτές του κόμματός του τον χειροκρότησαν.

Οι ίδιοι -οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών- χειροκρότησαν το Σάββατο όρθιοι την... εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κουπόνι των 20 ευρώ, των 0,70 ευρώ, δηλαδή, την ημέρα. Ο πρωθυπουργός που εδώ και 15 μήνες βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια και στα υπερκέρδη για τους παρόχους ενέργειας, τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τους τραπεζίτες, θριαμβολογεί για ένα μέτρο καταδικασμένο όχι απλώς να αποτύχει, αλλά και να ανοίξει παράθυρο για νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Στην πραγματικότητα επιχειρεί να εξαγοράσει την ψήφο, εξαπατώντας και ταπεινώνοντας τους πολίτες. Αποδεικνύεται πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πολιτική Μητσοτάκη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση της ακρίβειας και της ανασφάλειας που βιώνουν τα νοικοκυριά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιταχυντής των κρίσεων και επιτείνει την αβεβαιότητα.

Το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού» να συμπυκνώσει τις απαντήσεις και το σχέδιο για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και αλλαγή πορείας για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει παρουσιάσει ήδη από τη ΔΕΘ έναν στιβαρό και συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, ρύθμιση χρεών. Αυτό είναι το τρίπτυχο οδηγός για την επόμενη μέρα.

Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού με εφαρμογή μηχανισμού τιμαριθμικής προσαρμογής εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα, οι μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για την αισχροκέρδεια, η επαναφορά της ΔΕΗ στον δημόσιο έλεγχο, η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ο νέος Πτωχευτικός, είναι μέτρα πραγματικά, ουσιαστικά και συγκεκριμένα. Μα κυρίως άμεσα εφαρμόσιμα για την ουσιαστική και αποφασιστική στήριξη της κοινωνικής πλειονότητας...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: