27.12.22

Φουντώνει ξανά η εκλογολογία...


Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην πήγε τελικά στο Μέτσοβο για τις γιορτές -όπως είχε πει- αλλά στα Χανιά, όμως με τη φράση του... στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις και έχουμε αποφάσεις να πάρουμε», έχει ήδη φροντίσει να κάνει την εκλογολογία να φουντώσει πολύ. Η σκοπιμότητα του πρωθυπουργού να τρέφει διαρκώς τη συζήτηση αυτή είναι βέβαια γνωστή και έχει να κάνει με την προσπάθειά του να θάψει μέσα στο θέμα των εκλογών το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και να αναγκάσει τις εξαιρετικά οξυμένες εσωκομματικές διαφωνίες να μην εκφράζονται δημόσια, όπως επιβάλλει ο κομματικός πατριωτισμός εν όψει της εκλογικής μάχης.

Νέα τροφή στην εκλογολογία έδωσαν και οι σχετικές δηλώσεις την περασμένη Παρασκευή (MEGA) του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος με τη φράση του ότι «είναι ένα ενδεχόμενο» οι κάλπες της απλής αναλογικής να στηθούν πριν από το Πάσχα (η Κυριακή του Πάσχα πέφτει 16 Απριλίου) και οι ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες, με τον εκλογικό νόμο της παρούσας κυβέρνησης, να στηθούν πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, επιβεβαίωσε και επισήμως αυτό που τόσο καιρό γνωρίζουμε. Οτι δηλαδή στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται το σενάριο για εκλογές στα τέλη Μαρτίου ή στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου -το οποίο με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει και ως το πιθανότερο- με επικρατέστερες ημερομηνίες την 26η Μαρτίου, τη 2α Απριλίου και την 9η Απριλίου. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο οι οποίες υποδεικνύουν συγκεκριμένα την 9η Απριλίου ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση το σενάριο των εκλογών στα τέλη Μαρτίου ή στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου τοποθετεί τις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές στα τέλη Απριλίου ή μέσα στον Μάιο, την ώρα που το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν 1 και 2 Ιουνίου για ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια.

Εν τω μεταξύ βέβαια υπάρχουν, ως γνωστόν, κι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα της Ν.Δ. που θεωρούν ότι θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να πάει στις εκλογές τώρα τον χειμώνα και μάλιστα κάποιοι εισηγούνταν να τις είχε ανακοινώσει ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, με το επιχείρημα ότι όσο περνάει ο καιρός η κυβέρνηση θα φθείρεται όλο και περισσότερο τόσο από ζητήματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και από το θέμα της ακρίβειας. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που αντιτάσσονται έντονα στο σενάριο αυτό, με το επιχείρημα ότι οι κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα θα μπορούσαν να αποτρέψουν μερίδα ψηφοφόρων ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές να φτάσει στην κάλπη.

Πάντως στον δρόμο προς τις εκλογές το σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου, το οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για το θέμα των υποκλοπών, θα προσπαθεί όλο και περισσότερο να αλλάξει την ατζέντα μέσω της εκλογολογίας...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: