15.12.22

«Κρυφτό» Μητσοτάκη...


Να εκμεταλλευτεί το διήμερο ευρωπαϊκών συνόδων και τον πανευρωπαϊκό αντίκτυπο του σκανδάλου Qatargate για να καλύψει τον... εκκωφαντικό κρότο που κάνουν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και του Predator επιχειρεί από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την σύγκρουση στη Βουλή με την πραγματικότητα και την αντιπολίτευση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ακόμα και στο σφιχτό πρόγραμμα μεταξύ των συναντήσεων με ηγέτες ασιατικών χωρών και της συμμετοχής στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «στριμώξει» μία κομματική συγκέντρωση κατά το διήμερο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου ανάμεσα σε οπαδούς του και με βολική απόσταση από την εγχώρια σκηνή προχώρησε σε επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatargate.

Την ώρα που οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών με την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ συνδυάζονται με τις γαλάζιες σκιές στο πρόσωπο της -πρώην πλέον- ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αλλάξει τη συζήτηση, μιλώντας ενώπιων μελών και στελεχών της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Βέλγιο.

Αποφεύγοντας σαν τον διάολο το λιβάνι να πει έστω μία λέξη για τις αποκαλύψεις του Documento αλλά και την αναβάθμιση των ερευνώ της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «στήσει» την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευσης εκ νέου στη βάση του «αντισύριζα μετώπου» του 2015-2019, σε μια προσπάθεια να δρέψει τους καρπούς που αφήνει το κενό της Εύας Καϊλή.

«Οι πολίτες θυμούνται τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα έχουν ξεχάσει. Θυμούνται τα capital controls, θυμούνται τις περικοπές στις συντάξεις, θυμούνται την επιδρομή των φόρων που τσάκισε τη μεσαία τάξη. Θυμούνται το γεγονός ότι η οικονομία παρέπαιε μέσα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, σε μια εποχή πολύ ήρεμη για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλω να θυμίσω ότι η περίοδος 2015-2019 ήταν μια καλή περίοδος για τη διεθνή οικονομία, όπου η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτυσσόταν γρήγορα και εμείς ήμασταν καθηλωμένοι στη στασιμότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, εβρισκόμενος πλέον σε μία απελπισμένη προσπάθεια να ορίσει ο ίδιος τη συζήτηση, που τον περιμένει στη Βουλή το Σάββατο για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Επίθεση εξαπέλυσε και στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, εκφράζοντας την αγανάκτησή και τον εκνευρισμό του του για το γεγονός πως πλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κλείνει την πόρτα στον ίδιο και το κόμμα του.

«Άκουγα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι το είπε πολύ καθαρά. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ και να το γνωρίζουν αυτό και οι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, μην μπορώντας να κρύψει το αδιέξοδο που διαφαίνεται για τη Νέα Δημοκρατία, έχοντας σε ρόλο πιθανού συμμάχου μόνο το κόμμα Βελόπουλου.

«Οι επιλογές λοιπόν έχουν γίνει και αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει στο κάτω-κάτω να το πει με ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια, αντί να μάς το λέει με μισόλογα» πρόσθεσε ακόμα, σε μία μάλλον ειρωνική αναφορά του προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ουκ ολίγες φορές απηύθυνε έκκληση στο ακροατήριο των στελεχών του κόμματος «να γραφτείτε», καλώντας τους συνεχώς σε συσπείρωση ενόψει των επερχόμενων εκλογών, εκφράζοντας έτσι την αγωνία του κόμματός του που δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμμετοχή από Έλληνες του εξωτερικού για συμμετοχή στις ελληνικές εκλογές.

«Σε κάθε περίπτωση σάς ζητώ να γραφτείτε. Πάντα έχετε εκ των υστέρων την επιλογή να έρθετε και να ψηφίσετε στην πατρίδα, εκτός αν είστε 100% σίγουροι -το τονίζω- 100% σίγουροι, ότι θα έρθετε να ψηφίσετε και στις δύο εκλογές. Και αναφέρομαι στις δύο εκλογές διότι για εμάς οι δύο εκλογές ουσιαστικά συνιστούν μία εκλογική αναμέτρηση σε δύο γύρους» ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των εκκλήσεών του προς τα ίδια του τα στελέχη.

Νωρίτερα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong με αναφορές σε project του κρατικού fund στον τουρισμό, και μία εθιμοτυπική, κοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του Βιετνάμ Pham Minh και της Ταϊλάνδης Prayut Chan-ocha.

Την Πέμπτη αναμένεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικά θέματα στην ατζέντα την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ νωρίτερα, θα λάβει χώρα η Σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αναμφίβολα, και στις δύο συνόδους αναμένεται να είναι κεντρικό ζήτημα των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών το σκάνδαλο Qatargate και οι προεκτάσεις της, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΛΚ δεν έχει ακόμα -ουσιαστικά- αντιδράσει επίσημα, υπό τον φόβο της εμπλοκής στελεχών του...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: