24.12.22

Βρες τη διαφορά!...


Κοντεύει τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία ο κ. Μητσοτάκης αλλά ακόμη να μάθει να δέχεται την κριτική. Μόνο αλαζονεία και εξυπνακίστικοι χαρακτηρισμοί είναι η συνήθης απάντησή του. 

Τα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο η αλήθεια είναι ότι δείχνουν κάτι περισσότερο από ενόχληση. Κι εντάξει, για την «Αριστερά του χαβιαριού» καταλαβαίνουμε ότι... απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την επιδοματική πολιτική που ακολουθούσε. Βέβαια, ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για αντίδωρα και επιδόματα για εξαγορά ψήφων και τώρα κάνει τα ίδια…

Για τους «φιλελεύθερους πολυτελείας» όμως, τα πράγματα μάλλον είναι σοβαρά, διότι τον επικρίνουν πολιτικοί υποστηρικτές του. Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για ένα ακροατήριο, αυτό των φιλελεύθερων, κεντρώων και πρώην εκσυγχρονιστών, που κινδυνεύει να χάσει. Χάνοντάς το όμως χάνεται η αυτοδυναμία! Κάπως έτσι εξηγούνται οι ανοίκειες επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και η διαστρέβλωση των θέσεών του (ότι δήθεν τα βρίσκει με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, η πραγματικότητα δεν είναι η πλασματική εικόνα που θέλει να φιλοτεχνήσει. Είναι ότι, πρώτον, δίνει 650 εκατομμύρια ευρώ μέσω του market pass όταν τα έσοδα του κράτους από έμμεσους φόρους την περίοδο 2021-2022 είναι 6 δισ. 

Δηλαδή, μας πήρε τα 10 και μας δίνει το 1! Είναι, δεύτερον, ότι φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων όχι όπως υποσχέθηκε στο 90% αλλά μόλις στο 33%. Και την ίδια ώρα δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα που θα ανέβουν ακόμα 10% το 2023, ούτε βάζει πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος ώστε οι καταναλωτές να δουν άμεσα όφελος στην τσέπη τους. 

Τέλος, περί εκλογολογίας, το market pass ψηφίστηκε ήδη αλλά η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Γιατί; Μήπως δεν υπάρχει ακρίβεια σήμερα; Οχι βέβαια. Πολύ απλά θέλουν το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στην προεκλογική περίοδο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Μητσοτάκης όπως παλιότερα Τσίπρας (με τους προεκλογικούς μποναμάδες) ή άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: