19.12.22

«Λευκός καπνός» στην Ε.Ε. για το πλαφόν στο αέριο...



Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, στην τιμή των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, κατά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η Γερμανία... συναίνεσε στην πρόταση, η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν, ενώ η Ουγγαρία τάχθηκε κατά.

 

Η τιμή των 180 ευρώ (με spread 35 € για τρεις συνεχόμενες ημέρες) αποτέλεσε την τελευταία πρόταση της τσεχικής προεδρίας, που προσπάθησε να συμβιβάσει τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», νωρίτερα, οι υπουργοί των χωρών που υποστηρίζουν το πλαφόν έδειξαν με ψηφοφορία ότι μπορούν να περάσουν την πρόταση της τσεχικής προεδρίας. 

Σημειώνεται πως όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας το πρωί, υπήρχαν τρεις προτάσεις στο τραπέζι: η αρχική της προεδρίας ήταν στα 188 ευρώ, η ελληνική με 10 ακόμα χώρες στα 160 ευρώ και οι «τσιγκούνηδες του Βορρά» στα 220 ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: