Με ενδιαφέρον και διαφορετικές προσδοκίες περιμένουν στη Ν.Δ. την προγραμματισμένη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματός του στο θέατρο «Παλλάς». Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει έχοντας... στο κοινό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και θα αναφερθεί σε όλη την επικαιρότητα και βέβαια, μεταξύ άλλων, και στο σκάνδαλο των υποκλοπών για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί, κρατώντας μια στάση αποστασιοποίησης από το μέγαρο Μαξίμου.
Η επικείμενη λοιπόν τοποθέτησή του για τις υποκλοπές δεν αναμένεται μεν να έχει τη σφοδρότητα της παρέμβασης Καραμανλή, αλλά, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εμφανίζεται να μην είναι διατεθειμένος να καλύψει τον πρωθυπουργό, θα θελήσει, όπως όλα δείχνουν, να πάρει αποστάσεις από τον τελευταίο σε σχέση με το σκάνδαλο και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε μια αιχμηρή παρέμβασή του για το θέμα. Το σε ποιον βαθμό μένει να το δούμε.
Προσθέστε εδώ ότι επειδή ακριβώς η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα είναι για όλη την ατζέντα της επικαιρότητας, δεν αναμένεται να λείψουν και οι βολές του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για άλλα ζητήματα, όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής, κάτι που έχουμε δει πολλές φορές να κάνει στο παρελθόν.
Πολιτικές ζυμώσεις
Και φυσικά, προσδοκίες στο εσωκομματικό ακροατήριο για την επικείμενη ομιλία Σαμαρά καλλιέργησε και το νέο δείπνο μεταξύ του τελευταίου και του Κ. Καραμανλή στην Κηφισιά, το βράδυ της Τετάρτης, αφού πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από την ομιλία αυτή. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τις επαφές τους και άρα και τις μεταξύ τους πολιτικές ζυμώσεις. Αλλωστε το δείπνο αυτό, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, αποτέλεσε ανταπόδοση στο προηγούμενο δείπνο της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή.
Ωστόσο αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών η στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν ταυτίζεται. Ο Κώστας Καραμανλής έχει πάρει μια πολύ καθαρή και δημόσια θέση στο ζήτημα κατά την ηχηρή παρέμβασή του στα Ανώγεια της Κρήτης, απορρίπτοντας συνολικά το σχετικό αφήγημα Μητσοτάκη. Και εμμένει στις απόψεις του αυτές όπως επιβεβαίωσαν και οι έμμεσες αιχμές του κατά του πρωθυπουργού από τη Λάρισα και την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη.
Οσον αφορά τον Αντ. Σαμαρά, μέχρι σήμερα εμφανίζεται από τη μία να μη θέλει να χτυπήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη για το ζήτημα των υποκλοπών (επιλέγοντας να τον χτυπάει για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κ.λπ.), αλλά από την άλλη δεν θέλει και να τον πάρει ο πρωθυπουργός μαζί του βουλιάζοντας στο σκάνδαλο. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται και οι αιχμές στην επικείμενη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα. Αλλά την ίδια ώρα είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς μετράει το τι άλλες αποκαλύψεις θα βγουν στη δημοσιότητα. Ετσι εφόσον, πέραν των ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν τη σχέση της ΕΥΠ με το Predator, δει να βγαίνουν στο φως και αποδεικτικά ντοκουμέντα για τη διασύνδεση της κυβέρνησης με τη χρήση του παράνομου λογισμικού, τότε οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή στο ζήτημα αυτό αναμένεται να πάψουν να υπάρχουν.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η καθαρή θέση του κ. Καραμανλή στο θέμα των υποκλοπών έχει προσφέρει πολιτική ομπρέλα και σε άλλα στελέχη της Ν.Δ., προκειμένου να εκφράζουν δημόσια τις διαφωνίες τους με την πρωθυπουργική γραμμή στο ζήτημα των παρακολουθήσεων. Χαρακτηριστικές είναι ασφαλώς οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Ολγας Κεφαλογιάννη και του Κώστα Τζαβάρα, που έχουν ταχθεί ευθαρσώς κατά της χρήσης του απορρήτου της δράσης των μυστικών υπηρεσιών για τη συγκάλυψη της υπόθεσης.
Και οι διαφωνίες αυτές «γαλάζιων» στελεχών, που έχουν γίνει εξαιρετικά πυκνές μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, εξηγούν σε έναν βαθμό και τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη να επιδίδεται τόσο έντονα το τελευταίο διάστημα στην εκλογολογία. Θα περίμενε κανείς ότι υπό κανονικές συνθήκες ένας πρωθυπουργός θα απέφευγε να πολυμιλάει για εκλογές, προκειμένου οι υπουργοί του να μην κατεβάσουν -κατά το κοινώς λεγόμενο- τα μολύβια. Σήμερα όμως βλέπουμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δεν σταματάει να μιλάει για τις εκλογές.
Προεκλογικός πυρετός
Το έκανε το προηγούμενο Σάββατο στην Καλλιθέα με την περιβόητη φράση του «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές». Το έκανε μετά σε όλο το ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου οι αναφορές του στις επικείμενες κάλπες ήταν σε μόνιμη βάση. Αλλά το έκανε και όταν επέστρεψε στην Αθήνα, αφού για τις εκλογές μίλησε ακόμα και σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα. Και όλα αυτά ενώ συνεχίζει τις προεκλογικές του περιοδείες. Τη Δευτέρα πραγματοποιεί περιοδεία στην Τρίπολη, λίγο πριν επισκεφθεί Τρίτη και Τετάρτη την Αλβανία (συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη).
Και πώς εξηγείται λοιπόν αυτός ο πρωθυπουργικός προεκλογικός πυρετός; Πρώτα απ’ όλα γιατί πράγματι ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε να ταλαντεύεται σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αφού δέχτηκε εισηγήσεις να τις κάνει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και να τις ανακοινώσει στις 17 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Σενάριο που φαίνεται πλέον ότι αποδυναμώνεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χθες (ΕΡΤ) ότι οι εκλογές «θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας» και πως «από την άνοιξη και μετά αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι πιθανόν να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες». Δηλώσεις που λειτουργούν ενισχυτικά προς το δεύτερο σενάριο, που μιλάει για εκλογές τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Μάλιστα στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυκλοφορούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως 26 Μαρτίου, 2 Απριλίου ή 9 Απριλίου.
Αλλά βέβαια η διαρκής ενασχόληση του κ. Μητσοτάκη με τις εκλογές εξηγείται και με άλλον τρόπο. Γιατί ελπίζει ότι η εκλογολογία θα σκεπάσει τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του και ότι θα περιοριστούν όπως επιβάλλει ο κομματικός πατριωτισμός.
Γιαννης Μπασκακης (efsyn.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου