20.12.22

Χωρίς φυσικό αέριο η Ευρώπη...


...μετά την έκρηξη ρωσικού αγωγού...

Έκρηξη σημειώθηκε στον αγωγό εξαγωγής αερίου Urengoi-Pomary-Uzhhorod που μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη από τη ρωσική βορειοδυτική Σιβηρία μέσω της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματισθεί ακόμη ένας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείo ειδήσεων TASS τοπικούς αξιωματούχους. Η... εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο μοναδικός αγωγός που τροφοδοτεί αυτή τη στιγμή με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη έχει διακόψει τη λειτουργία του.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν στο Telegram πως η ροή του αερίου μέσω του τμήματος του αγωγού διακόπηκε από τη 1:50 μ.μ. (12:50 ώρα Ελλάδας).


Το περιφερειακό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Τσουβασίας δήλωσε πως ο αγωγός ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια προγραμματιμσένων εργασιών συντήρησης κοντά στο χωριό Καλίνινο, περίπου 150 χλμ. δυτικά της πόλης του Βόλγα Καζάν, και πως η φωτιά έχει σβήσει.


Ο αγωγός, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, εισέρχεται στην Ουκρανία μέσω του σημείου μέτρησης Sudzha, που σήμερα είναι η κύρια οδός για την κατάληξη του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom και το τοπικό της υποκατάστημα δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η Gazprom δήλωσε νωρίτερα πως επρόκειτο να διοχετεύσει 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμέσου του Sudzha τις επόμενες 24 ώρες, ποσότητα που ανταποκρίνεται στον ημερήσιο όγκο ροής του τελευταίους διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: