23.12.22

Τα διλήμματα Μητσοτάκη...


Μπορεί ο πρωθυπουργός να επενδύει καθημερινά στην εκλογολογία, προσπαθώντας να θάψει μέσα σ’ αυτήν το σκάνδαλο των... υποκλοπών, όμως το πότε θα κάνει τελικά τις εκλογές θα εξαρτηθεί και από κάποιους εξωγενείς παράγοντες που του θέτουν ορισμένους χρονικούς περιορισμούς.

Για την ακρίβεια, στο μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται σχετικά με το ζήτημα της ανακατανομής των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες που θα προκύψει από την τελευταία απογραφή, καθώς αυτό τους βάζει συγκεκριμένα όρια για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Τι όρια τους βάζει; Στην περίπτωση που υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, αυτή κατά το Μαξίμου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες με την πρώτη. Αν δηλαδή στην πρώτη δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και πάμε σε δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο της παρούσας κυβέρνησης και δεν θα γίνουν με σταυρό, αλλά με λίστα (αφού δεν θα έχουν περάσει 18 μήνες από τις προηγούμενες), τότε, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, θα πρέπει να γίνουν με την ίδια κατανομή εδρών. Αρα, ότι είτε θα πρέπει να γίνουν και οι δύο με τις παλιές εκλογικές περιφέρειες, είτε και οι δύο με τις καινούργιες.

Και κατά τους υπολογισμούς που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάνουν στο μέγαρο Μαξίμου, για να γίνουν οι εκλογικές αναμετρήσεις με τις παλιές εκλογικές περιφέρειες, τότε θα πρέπει και οι δεύτερες να έχουν προκηρυχτεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει τελικά (μετά τις αποφάσεις που έχει πει ότι θα πάρει στο «βουνό» μέσα στις γιορτές) να κάνει τις εκλογές με την παλιά κατανομή εδρών, τότε θα πρέπει να προκηρύξει τις πρώτες άμεσα. Σε αυτήν την περίπτωση οι πρώτες εκλογές θα μπορούσαν, ας πούμε, να πραγματοποιηθούν μέσα στον Φεβρουάριο και οι δεύτερες λ.χ. στις 26 Μαρτίου. Πάντως με τα τωρινά δεδομένα πιθανότερο φαίνεται το δεύτερο σενάριο, δηλαδή να πραγματοποιηθούν και οι δύο με τις νέες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί να γίνει περίπου από τον Απρίλιο και μετά. Δεν γίνεται δηλαδή οι πρώτες να γίνουν αρχές Μαρτίου και οι δεύτερες στα μέσα Απριλίου.

Κατά τα λοιπά, ανεξάρτητα με το πότε τελικά θα γίνουν οι εκλογές, από το Μαξίμου στέλνουν το μήνυμα ότι μετά την ημέρα των Φώτων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτές και ότι θα μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη όπου σταθεί και όπου βρεθεί –είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό– επιδίδεται σε μια διαρκή ενασχόληση με τις επικείμενες κάλπες. Κάτι που έκανε προ ημερών και από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου καλούσε όλο τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. να κινητοποιηθεί για τις εκλογές, λέγοντας ότι «καθώς μπαίνουμε στο 2023, μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες και όλοι τις δυνάμεις μας, ειδικά ο κομματικός μας μηχανισμός, καθώς πλησιάζουμε πια στην τελική ευθεία, πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές». Και είναι πάλι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το περασμένο Σάββατο (ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή) θέλησε να πει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις και έχουμε αποφάσεις να πάρουμε» (όπως ακριβώς είχε πει και το 2019 για την επιλογή προσώπου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν ανακοινώσει το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου) και άρα ότι έτσι θα αποφασίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει τις γιορτές, μόνος του ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγει να δίνει τροφή στην εκλογολογία. Το γιατί, το έχουμε ήδη πει. Διότι αφενός προσπαθεί να κρύψει το τεράστιο θέμα των υποκλοπών μέσα σε αυτό των εκλογών και αφετέρου γιατί έτσι επιχειρεί να υποχρεώσει τις εσωκομματικές διαφωνίες να σιγήσουν όπως επιβάλλει ο κομματικός πατριωτισμός σε προεκλογική περίοδο.

Και η πιο ηχηρή από αυτές τις διαφωνίες είναι βέβαια αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο από τα Ανώγεια της Κρήτης απέρριψε συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ με τις έμμεσες αιχμές του προς τον πρωθυπουργό, τον προηγούμενο μήνα από τη Λάρισα (με τη φράση: «εμένα με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες»), επιβεβαίωσε ότι εμμένει στις απόψεις του αυτές.

Την ώρα λοιπόν που αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εξαιρετικά βαθύ ρήγμα μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, όπως αποτυπώθηκε και στον ψυχρό χαιρετισμό του πρώτου προς τον δεύτερο στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος Σαμαρά, έχει ανακύψει και ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις εκλογές.

Ο κ. Καραμανλής μέχρι στιγμής εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και το ενδεχόμενο τελικά να μην είναι, δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα ερμηνευτεί ως μήνυμα απόρριψης του συστήματος Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: