23.12.22

Το υπαρξιακό πρόβλημα της Ε.Ε....


Μαρία Ψαρρά

Το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar-gate που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο δεν αφορά μόνο το σώμα των 705 εκλεγμένων ευρωβουλευτών.

Είναι σαφέστατα ένα πλήγμα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο σύνολό τους, μια μαχαιριά στην αξιοπιστία τους που... τόσο κόπο (και χρήματα) έχουν καταβάλει για να χτίσουν.

Γι' αυτό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι το σκάνδαλο είναι «δραματικό και επιζήμιο για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και παραδέχθηκε ότι δυσκολεύει τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν πολλαπλές ανταγωνιστικές κρίσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι ανησυχεί πολύ για τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά που απαγγέλθηκαν από τη βελγική αστυνομία σε νυν και πρώην ευρωβουλευτές.

«Πρέπει πρώτα να αντλήσουμε διδάγματα από αυτό και να καταλήξουμε σε μια δέσμη μέτρων για να αποφύγουμε τέτοια πράγματα, για να αποτρέψουμε τη διαφθορά στο μέλλον», δήλωσε ο Σ. Μισέλ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου.

 Ο Σ. Μισέλ προειδοποίησε ότι το σκάνδαλο καθιστά επίσης «ακόμη πιο δύσκολο για την Ε.Ε. να επικεντρωθεί στην οικονομική και ενεργειακή κρίση που επηρεάζει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών αυτή τη στιγμή».

Με άλλα λόγια, για τις Βρυξέλλες το ζήτημα είναι υπαρξιακό. Θα βάλουν κι άλλους όρους, υποχρεώσεις και περιορισμούς σε ευρωβουλευτές και λομπίστες - αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η δε τιμωρία όσων πιαστούν στα πράσα θα είναι παραδειγματική. Στην πραγματικότητα όμως, το βασικό πρόβλημα είναι τα κριτήρια επιλογής όσων μας εκπροσωπούν στις Βρυξέλλες κι αυτό θα πάρει χρόνια για να αλλάξει, αν τελικά αλλάξει ποτέ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: