15.12.22

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ...


Το επίδομα των 600 ευρώ σε ενστόλους, που μπέρδεψε τις γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να πει το «ναι», προκάλεσε εσωτερικό ζήτημα στην... Κουμουνδούρου. Το παρασκήνιο είναι πλούσιο, καθώς εννέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», Ν. Φίλης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Αν. Ξανθός, Π. Λάμπρου, Αν. Καββαδία, Χ. Ματσούκα, Κ. Κνήτου και Εφ. Καλαμαρά με επιστολή τους ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα την έκτακτη σύγκληση του οργάνου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας υποστηρίζουν πως η γραμματέας της Κ.Ο., Ολγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης, αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών, αιφνιδίασαν, καθώς όπως επισημαίνουν στην επιστολή, η απόφαση για την υπερψήφιση της τροπολογίας δεν συζητήθηκε σε κάποιο όργανο ούτε καν συγκλήθηκε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από την «Ομπρέλα» σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην κατάθεση δικής του τροπολογίας που να περιλαμβάνει και άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα την απέρριπτε η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως υποστηρίζουν μέλη της τάσης, όφειλε να επιλέξει το λευκό στην ψηφοφορία που έτσι και αλλιώς σημαδεύτηκε από το λάθος που έκανε η εισηγήτρια του κόμματος Γιώτα Πούλου. «Οχι σε επιλεκτικά επιδόματα στο Δημόσιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της τάσης, σχολιάζοντας στην «Κ» πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοίταξε μόνο την «εκλογική του πελατεία», αδιαφορώντας για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο». Μάλιστα θυμίζουν και την ανάρτηση του Χρήστου Σπίρτζη που όταν είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης, είχε κάνει λόγο για «μαυρογιαλουρισμό Μητσοτάκη».

«Η αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών που συνεδρίασε τη Δευτέρα δεν είναι όργανο;» απαντούν, μέσω της «Κ», στελέχη της πτέρυγας των προεδρικών, υπενθυμίζοντας πως αμέσως μετά την Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου του κόμματος συγκλήθηκε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σημειώνουν επίσης ότι και στις τοποθετήσεις που έγιναν στην Ολομέλεια οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, μεταξύ αυτών οι Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Ραγκούσης, επεσήμαναν τον προεκλογικό χαρακτήρα της ρύθμισης, τονίζοντας την ανάγκη συμπερίληψης και άλλων κατηγοριών. Τι δεν θεώρησαν σωστό; Να ανάψει «κόκκινο φως» ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αναγκαίο επίδομα για χιλιάδες ενστόλους και τις οικογένειές τους. Τη στιγμή μάλιστα που υπέρ τάχθηκε και το ΚΚΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χθες νωρίς το μεσημέρι, λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τη Σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, συγκάλεσε το προεδρείο της Κ.Ο. Ο κ. Τσίπρας δρώντας «πυροσβεστικά» φέρεται να αναγνώρισε πως η συνεννόηση ήταν ελλιπής και αποφασίστηκε η κατάθεση νέας τροπολογίας από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα ζητεί να καταβληθεί το επίδομα σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων.

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς και 270 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στην υπογραφή κειμένου. Διαμαρτύρονται για την ψήφιση της τροπολογίας, την ημέρα που «πέθανε χτυπημένος από αστυνομικά πυρά ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Η ψήφιση του προεκλογικού επιδόματος εξαγοράς των ενστόλων από δυνάμεις της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΚΚΕ, είναι μια πράξη που προκαλεί αποστροφή και έντονο προβληματισμό στον κόσμο της Αριστεράς», τονίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. αποφασίστηκε το κόμμα, όπως και πέρυσι, να καταψηφίσει στον προϋπολογισμό το σκέλος των αμυντικών δαπανών για λόγους διασπάθισης του δημόσιου χρήματος...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: