Σε νέες αποκαλύψεις για το Κατάρ-gate, την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον «εγκέφαλο» Αντόνιο Παντσέρι προχωρούν η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica περιγράφοντας και πώς λειτουργούσε το κύκλωμα αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις της Ελληνίδας ευρωβουλευτή η οποία παραμένει στη φυλακή μετά την απόφαση του δικαστηρίου...
Όπως αναφέρει η Le Soir περιγράφοντας τι είπε στους ανακριτές ο Τζιόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ήταν ανακουφισμένος μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής του προσπαθώντας να αθωώσει την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».
«Είπα στον πατέρα μου πάρε τη βαλίτσα με τα χρήματα και τα μπιμπερό»
Από την πλευρά της η La Repubblica σε σημερινό (28/12) δημοσίευμά της μεταφέρει τι φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς που την ανέκριναν μετά τη σύλληψή της στην επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου όπου κλήθηκε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: σε ποιον ανήκαν τα λέφτα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της και γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζιόρτζι.
«Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί» φέρεται να λέει η Καϊλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους Βέλγους αστυνομικούς. Στη συνέχεια φέρεται να τους είπε ότι βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο: «οπότε τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζητήσα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Ήταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύντροφός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα».
Η Εύα Καϊλή, κατά τη La Repubblica, στη συνέχεια περιέγραψε τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε, επίσης, ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».
Στην ίδια κατάθεση η Εύα Καϊλή αναφέρεται και σε μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που ήταν στο σπίτι: «Αυτά τα χρήματα ήταν αυτα που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».
Το κύκλωμα ξεκίνησε το 2018
Στο δημοσίευμα της η Le Soir επικεντρώνεται στην κατάθεση Τζιόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή να αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά το δημοσίευμα που επικαλείται τα όσα φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι στους αστυνομικούς, η ιδέα του lobbying για το Κατάρ ανήκε στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι.
Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει η βελγική εφημερίδα, ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμα ευρωβουλευτής. «Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά» φέρεται να είπε, κατά το δημοσίευμα, ο Τζιόρτζι στους αστυνομικούς ενώ ο Παντσέρι φέρεται να έχει καταθέσει ότι όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 ενώ, δηλαδή, δεν ήταν ευρωβουλευτής.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Τζιόρτζι, λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό με την ίδρυση της ΜΚΟ Fight Impunity «γιατί έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα σήμανε συναγερμό».
Ο Τζιόρτζι φέρεται να κάνει αναφορά σε αεροπορικά εισιτήρια για τη Ντόχα που μοίραζε ο Παντσέρι σε συνεργάτες του χωρίς, όμως, να ονοματίζει κάποιον άλλο ευρωβουλευτή ότι ωφελήθηκε από το δώρο των Καταριανών για πολυτελή διαμονή κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι εμφανίζεται, τέλος, να μιλά για lobbying τόσο υπέρ του Μαρόκο όσο και υπέρ της Μαυριτανίας: «στη Μαυριτανία είχαν πρόβλημα με την εικόνα τους και γι' αυτό προσέλαβαν τον Παντσέρι. Εγώ νοίκιασα ένα διαμερίσμα στον πρεσβευτή της Μαυριτανίας και ο Παντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ σε μετρητά»...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου