5.12.22

Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο...


Με πολλά εμπόδια και αστερίσκους ξεκινά σήμερα η διττή προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας, προκειμένου να επηρεάσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Παρότι ο σκοπός χαρακτηρίζεται ως υψηλός, εντούτοις προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και παγκόσμια πόλωση, εκτός από την... αναστάτωση που αναμένεται να επιφέρει στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, συνιστά ένα από τα πλέον αποφασιστικά αντίμετρα που ενεργοποίησε η Δύση το τελευταίο διάστημα απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου αυτό να επιταχύνει τις εξελίξεις, ακόμη και αν συναντά αντιδράσεις από την πρώτη εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά στο εμπάργκο στις θαλάσσιες μεταφορές εισαγόμενου, ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, αλλά και στην θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο (60 δολάρια ανά βαρέλι) από την ΕΕ, τους G7 και την Αυστραλία, ώστε να περικοπούν δραστικά οι εισπράξεις της Μόσχας από τον «μαύρο χρυσό». Στην παραπάνω, ευρωπαϊκή απόφαση δεν συμπεριλαμβάνεται επί της αρχής η Ουγγαρία,  η Σλοβακία και η Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

Δυνάμει του μέτρου, αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Η Ουκρανία καλούσε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, να φθάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Όμως η Δύση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που διαθέτει, προκαλώντας ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών διεθνώς.

Νέο άλμα

Επιφυλακτικό απέναντι στην επιτυχία του μέτρου εμφανίζεται και το πρώτο κανάλι της Γερμανίας (ARD), καθώς «παραμένει άδηλο, εάν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα», όπως παρατήρησε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Βασικό ζητούμενο, άλλωστε, για το δυτικό μέτωπο δυνάμεων αποτελεί η ασφυκτική οικονομική πίεση προς την Μόσχα, αλλά μέχρις εκείνου του σημείου που δεν θα καταρρεύσει πλήρως η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, συμπαρασύροντας και την αμερικανική αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, έναν πρώτο προβληματισμό προκαλεί η σοβαρή πιθανότητα αύξησης της τιμής του μπρεντ, καθώς η Ρωσία φέρεται διατεθειμένη να εργαλειοποιήσει τον ΟΠΕΚ+, για να πετύχει τις επιδιώξεις της. Αναλυτές της Commerzbank υπογράμμισαν ότι «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, που επιμένει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα η ομάδα OPEC+ , μάλλον θα προκαλέσουν νέο άλμα στην αγορά πετρελαίου», εξέλιξη η οποία κάθε άλλο παρά δυσαρεστεί την Μόσχα...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: